Želite li primati primiti novac da istražujete ljepote Švicarske, Italije ili možda čak Španjolske? Evo popisa svih gradova koji traže nove stanovnike.

Diljem Europe, gradovi s opadajućim brojem stanovnika smislili su inovativna rješenja kako privući nove žitelje nudeći im primamljive financijske poticaje.

Mnoga ruralna područja suočavaju se s izazovima starenja stanovništva, dok mladi ljudi sele u gradove ili odlučuju odgoditi osnivanje obitelji. Kako bi se suprotstavili ovom trendu, neki lokalni lideri potiču strance da se presele u manja mjesta uz pomoć poticaja za preseljenje i novčanih nagrada.

Albinen, Švicarska

Albinen, smješten u švicarskim Alpama s manje od 250 stanovnika, nudi obiteljima više od 50 tisuća eura kako bi ih privukao da se nastane tamo. Ovo selo, smješteno je na padini planine u kantonu Valais, a udaljeno je samo sat vremena vožnje od poznatog skijaškog odmarališta Verbier.

Mlađi od 45 dobit će 25 tisuća švicarskih franaka (25.300 eura) za preseljenje, plus dodatnih 10.000 švicarskih franaka (10.120 eura) po djetetu. Ova inicijativa otvorena je samo za švicarske građane ili strance koji su dovoljno dugo živjeli u Švicarskoj da steknu dozvolu boravka tipa C.

Prijavitelji se također moraju obavezati živjeti u kući vrijednoj barem 200.000 švicarskih franaka (202.310 eura) i boraviti u Albinenu najmanje 10 godina.

Ponga, Španjolska

Ponga, gradić i općina sa 600 stanovnika na sjeverozapadu Španjolske, nudi 2.971 eura za svakog doseljenika.

S rezervatom biosfere UNESCO-a u srcu Kantabrijskih planina, Ponga je raj za ljubitelje planinarenja i udaljena je samo sat vremena vožnje od obale. Da bi iskoristili ponudu, doseljenici se moraju obvezati živjeti u Pongi najmanje pet godina.

Rubi, Španjolska

Španjolsko selo Rubi u Galiciji plaćat će doseljenicima do 150 eura mjesečno kako bi privuklo nove stanovnike Ova inicijativa usmjerena je prema obiteljima s ciljem povećanja broja učenika u lokalnim školama.

Rubi se nalazi na sjeverozapadu Španjolske, 2,5 sata vožnje istočno od Santiaga de Compostele.

Kalabrija, Italija

U Kalabriji, jugozapadnoj regiji Italije, preseljenje u selo s manje od 2000 stanovnika donijet će vam do 28 tisuća eura.Ova inicijativa ima za cilj borbu protiv depopulacije.

Svi zainteresirani se moraju preseliti u regiju unutar 90 dana od prihvaćanja njihove prijave. Također se moraju angažirati u pokretanju vlastitog posla ili pronalasku zaposlenja u sektorima koji su u potrazi za radnicima, poput restorana, hotela, pansiona i trgovina.

Sardinija, Italija
Talijanski otok Sardinija nudi ljudima 15 tisuća eura za preseljenje. Poznat po pješčanim plažama, plavom nebu i tirkiznim vodama, ovaj mediteranski raj suočava se s opadajućim brojem stanovnika na ruralnim područjima jer mladi odlaze izvan zemlje zbog poslova.

Kako bi zaustavila taj trend, vlada je osigurala preko 45 milijuna eura za poticaj za preseljenje, dovoljno da pokrije 3000 takvih poticaja. Da biste se kvalificirali za poticaj, morat ćete se preseliti u sardinijsku općinu s manje od 3000 stanovnika.

Novac se mora koristiti za kupnju ili obnovu kuće, pri čemu poticaj ne može premašiti polovicu ukupnih troškova kuće ili obnove, što znači da će se u nekim slučajevima iznos od 15 tisuća eura smanjiti.

Primalac poticaja mora živjeti tamo stalno i registrirati se za stalni boravak u Sardiniji u roku od 18 mjeseci od dolaska.

Foto: @albinen_bergdorf, @tripwithkari, profimedia.hr