Dan otvorenih vrata EMZ-a, uz proslavu 103. godišnjice Etnografskog muzeja, održat će se u četvrtak, 20. listopada, u 12 sati i u subotu, 22 listopada, od 10 do 18 sati.

Etnografski muzej (EMZ) osnovan je 22. listopada 1919. godine. Od samog početka smješten je u jednoj od najljepših secesijskih palača u centru Zagreba na Trgu Mažuranića 14. Pod svojim okriljem čuva više od 85.000 predmeta (narodne nošnje, instrumenti, namještaj, igračke, gospodarstveni predmeti,…), vrijedan knjižnični fond s oko 25.000 knjiga i časopisa te oko 130.000 jedinica dokumentarne građe.

Na 103. rođendan Etnografskog muzeja posjetitelji su pozvani zaviriti u bogato nacionalno i vaneuropsko kulturno nasljeđe koje se čuva u ovoj instituciji.

PROGRAM:

Četvrtak, 20. listopada 2022.
• 12 sati Predstavljanje kataloga Zvjezdane Antoš „Zbirka pokućstva“
Katalog Zvjezdane Antoš Zbirka pokućstva nastao je temeljem višegodišnjega etnološkog i kulturno antropološkog istraživanja značenja muzejskih predmeta kao dijela svakodnevnog života i njihove uloge za dom i obitelj. Autorica sadržaj interpretira na nov i aktualan muzeološki način i stoga je ova iznimna studija namijenjena ne samo stručnoj javnosti, nego i široj publici.

Subota, 22 listopada 2022. godine od 10 do 18 sati – ulaz je besplatan•  11 sati – Igra „Potraga“ (djeca i obitelji)
Kroz zabavnu vođenu igru djeca će saznati mnoge zanimljive priče: kako su u Muzej stigli neobični predmeti iz dalekih krajeva svijeta, što dobijemo ako kuhamo kamen iz mora, tko je Zeleni Juraj, može li kapa biti napravljena od životinje i mnoge druge zanimljivosti. Pronalazeći tragove i rješavajući zadatke mali detektivi potražit će skriveno blago i dobiti slatku nagradu.
Obavezna prijava na: edukacija@emz.hr

• 12:00    O pobjedničkim vrtovima i urbanom vrtlarenju – tematsko vodstvo kroz izložbu „Lica gladi“
Što su to pobjednički vrtovi koji su ‘niknuli’ za vrijeme Prvog svjetskog rata u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD-u, ali i kod nas? Na koji način danas uzgajamo hranu u gradovima?  Poslušajte odgovore na ta i još brojna pitanja o vrtlarenju u gradovima nekada i danas od strane autorica izložbe „Lica gladi“ Tanje Kocković Zaborski i Melanije Belaj.

• 16:00    Vodstvo kroz izložbu „Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave“
Izložba govori o pokrivanju glave u različitim kulturama u prošlosti, ali i danas. Pridružite se u stručnom vodstvu i saznajte zašto su mladenke na dan svojega vjenčanja na glavu stavljale krune od crvenoga perja, zašto je u izložbi cilindar izložen naopačke, zašto su klobučari često patili od mentalnih bolesti i kakve veze jež ima s cijelom pričom o pokrivanju glave.

•  17,00     Autorsko vodstvo kroz izložbu „Lica gladi“
Autorice izložbe Tanja Kocković Zaborski i Melanija Belaj provest će vas kroz izložbu „Lica gladi“ i odgovoriti na pitanja kako su se odlučile na ovu temu i kako je nastala izložba.

• 18:00     Muzeju za rođendan – koncert zbora „Čipkice“
Čipkice su ženski vokalni etno ansambl. Postoje i pjevaju od 2008. g. kada ih je osnovala renomirana etno glazbenica Lidija Dokuzović s idejom izvođenja tradicijske glazbe cijelog svijeta. Četrnaest godina kontinuirano aktivno djeluju, gostuju na raznim festivalima i humanitarnim priredbama te surađuju s mnogobrojnim umjetnicima. Uz nezaobilaznu hrvatsku tradicijsku glazbu, njihov bogat i šarolik repertoar obuhvaca i pjesme mnogih drugih zemalja i kontinenata, a svladavanje novih pjesama, jezika i načina pjevanja izazov je kojem se svaki puta iznova vesele.