Zagrebačka umjetnička scena diše punim plućima, a trenutno se mogu razgledati zanimljive izložbe.

Ove talentirane dame izlažu na različitim lokacijama u centru Zagreba i imaju našu preporuku da njihove izložbe svakako obiđete.

Emanuela Lekić / Noćna smjena
@Lauba

U Laubi, kući za ljude i umjetnost trenutno izlaže mlada slikarica s Krka, Emanuela Lekić. Njezinu samostalnu izložbu Noćna smjena možete pogledati do 2. svibnja.

„Emanuela Lekić u svojem ciklusu slika vrlo precizno bilježi i hvata temu osamljenosti koja je uslijedila nakon njezine diplome na zagrebačkoj Likovnoj akademiji i istovremenog početka izolacije. Jasno ističući kako ne želi oblikovati imaginarne ili utopijske stvarnosti, već kreirati nove perspektive u postojećoj stvarnosti, ona u pustim gradskim noćnim prizorima prepoznaje dijelove grada poput subjekta svojih vrlo složenih slikarskih kompozicija, gdje, međutim ne bježi od inkorporiranja autoportreta, portreta svojeg mladića ili drugih ljudi. Međutim, tu pomaknutu „novu“ stvarnost kreira i potencira specifičnim efektom dubokih sjena plavičasto-žutih nijansi…“ (Iva Körbler)

Alba Miočev / Vodič, rok trajanja: kad bude
@Galerija Šira

U Galeriji Šira traje izložba mlade slikarice iz Zadra, Albe Miočev, a njezinu samostalnu  izložbu Vodič, rok trajanja: kad bude možete pogledati do 29. travnja.

„…Precizni portreti fine izvedbe i prirodni krajolici, kao i dnevnički vizualni zapisi i dalje ostaju prepoznatljive odrednice Albinog autorskog potpisa, no njihovi vrijednosni odnosi sada se mijenjaju što se nedvosmisleno vidi iz ikonografije njenih crteža i slika. Portreti su postali minijature, prizori s fotografije figuriraju kao slika u slici zadržana u prostoru prirodnog krajolika koji sada apsolutno dominira platnom. Obuhvaćena su velika podneblja, pa čak i čitav Velebit. Realističan tretman segmenata okoliša sada ustupa mjesto apstrahiranom izrazu koji produbljuje obzore slike i širi obuhvat autoričinog senzibiliteta. Preslikane fotografije, koliko se god svojim dimenzijama činile minuskulno označavaju polaznu točku u radu, bilo da se radi o obiteljskim fotografijama, fotografijama bliskih osoba ili pak potpunih neznanaca iz albuma kupljenog u berlinskom antikvarijatu…“ (Jelena Šimundić Bendić)

Jelena Bando / Popucali horizonti
@Brigada

Slikarica Jelena Bando izlaže u prostoru Brigade u Kaptol centru, a izložba nosi naziv Popucali horizonti, a može se razgledati do 17. svibnja.

“Rad Popucali horizonti vizualne umjetnice Jelene Bando razvija se kroz višemjesečno bilježenje vanjskog prostora dvorišta koje svakodnevno promatra iz vlastitog radnog prostora. Prenošenje eksterijera zgrade u unutarnji prostor ateljea materijalizira se kao intimno iskustvo izgradnje imaginarnih krajolika. Namjerno zadan i ograničen pogled iz ateljea zapravo je okidač za izmještanje na lebdeće površine gdje se rubno prepoznaju oblici, tragovi, simboli i sjene dvorišnih slika. U svojoj recentnoj praksi Jelena Bando dublje istražuje osjetilna i socijalna iskustva eksterijera koje vraća u vlastiti intimni prostor kako bi interpretirala doživljene susrete…” (Lea Vene)

Foto: Juraj Vuglač, FB