Iako smo ih već spomenuli u okviru ponude pop-shopa splitskog kreativnog huba “Prostor”, ove kul asocijativne karte definitivno zaslužuju detaljnije predstavljanje

Nastale na temelju serije crteža koji su rezultat umjetničkog rada temeljenog na istraživanju i promišljanju tema vezanih za psihologiju i psihoterapiju, asocijativne karte umjetnice i ilustratorice Ivane Pipal vizualnim jezikom predstavljaju iskustvo prolaska kroz emocije, razna raspoloženja i stanja. 

Ivana Pipal_emocije i stanja

Kako nam objašnjava Ivana, vizuali karata predstavljaju 33 osnovne emocije kao raznobojne, apstraktne kružne oblike, uz dodatnih 50 linearnih crteža ljudskog oblika u raznim emotivnim situacijama.
“Interakcija s kartama potiče intuitivni dio uma na asocijacije, a promatrač u sadržaju karata prepoznaje ono što ga povezuje s vlastitim doživljenim iskustvom.”

Ivana Pipal_emocije i stanja

Temeljna ideja iza vizualiziranja niza osnovnih emocija je korištenje umjetničke prakse kao učinkovitog i kreativnog načina poticanja psihološkog rasta i razvoja ljudi, usmjerenog osvještavanju, imenovanju i doživljavanju vlastitih emocija. 

Za one koji se nisu nikada susreli s ovakvim alatom, psihologinja Dea Ajduković napisala je upute odnosno prijedloge s ciljem otvaranja različitih potencijala korištenja karata. 

Ivana Pipal_emocije i stanja

Naime, kako kaže Ivana – “Nema ispravnog načina korištenja karata, postoje različite primjene. Može ih se koristiti samostalno ili u grupi; za edukaciju, psihoterapiju, samoistraživanje, zabavu, kreativni proces, plesnu radionicu, težak razgovor, fokusiranje ciljeva, razumijevanje ljudi i odnosa oko sebe… Takva praksa može biti lijep način za trenutak osluškivanja vlastitog stanja na dnevnoj bazi, promišljanje neke emotivne situacije ili traženja rješenja.”

Ivana Pipal_emocije i stanja

A u kontekstu naše hektične svakodnevice, itekako je potrebno izdvojiti malo vremena za kontempliranje i procesuiranje svega što nam se događa kako bismo saznali više o sebi i dobili neku drugačiju perspektivu na životnu fazu u kojoj se trenutno nalazimo.

Drugim riječima, odličan poklon koji možete darovati sebi i drugima. 

Ivana Pipal_emocije i stanja

Za više informacija o kartama “Emocije i stanja”, kao i drugim radovima vizualne umjetnice Ivane Pipal – zapratite njezin Instagram profil.

 

Foto: Vanja Babić