Stiže zima, a s njom i problem zvani: naelektrizirana kosa. Evo kako ukrotiti kosu u danima kada se outfit bazira na vuni, sintetici i pletivu.

Čim počnemo nositi kape, šalove ili barem džempere, javlja se isti problem – naelektrizirana kosa. Upravo sada počinje hladno vrijeme i naša frizura postaje dio znanstvenog eksperimenta: hoće li vlaga biti previsoka, koliko će biti jak vjetar i hoće li pramenovi podivljati od statičkog elektriciteta? Čak i mi koji se naježimo na spomen fizike dobro znamo kako statički elektricitet utječe na kosu. Kosa odjednom postane neposlušna.

Kako kosa postaje naelektrizirana?

Sjećate li se trika iz djetinjstva kada balon trljamo po kosi i zalijepimo ga za strop? Ili kad vunenim džemperom trljamo stakleni štapić da privučemo konfete? Da, baš to je elektricitet. Ovaj put ćemo izostaviti one složene definicije koje sadrže velike riječi kao što su atom, proton, elektron, vodljivost… Naelektrizirana kosa se događa kada vaša kosa preuzme dodatne elektrone i tako pokupi električni naboj. Naboj u vašoj kosi uzrokovat će da se pramenovi međusobno odbijaju poput magneta. Pramenovi postaju neposlušni, mogu se zalijepiti za kožu ili odjeću… Da bi se kosa naelektrizirala mora postojati trenje između kose i drugog predmeta. To može biti četka za kosu, zimski kaput, šal itd. Ako je zrak vlažan, ovaj statički naboj obično nestaje. Ali ako su vam kosa ili zrak suhi (ili oboje), primijetit ćete više znakova statike u kosi.

Kako ukrotiti naelektriziranu kosu?

Naelektriziranu kosu jako pogoršavaju uvjeti suhoće. Zato je statički elektricitet u kosi gori zimi. Niske temperature vani i suhi, topli zrak unutra dovode do suhih uvjeta koji uzrokuju dosta statike. A ako vam je kosa suha ili oštećena, osjetit ćete još više statičkog elektriciteta u kosi.

Hidratacija

Jedan od najboljih načina za smanjenje statike je osigurati da vam je kosa dobro navlažena. Koristite dubinski regenerator, lagana sredstva za čišćenje i završite s uljem.

Ulje avokada

Ako vam je kosa suha, lakše će se naelektrizirati. Zato – hidratacija je prva stanica u borbi protiv statičkog elektriciteta. U te svrhe izvrstan je izbor ulje avokada koje na kosu djeluje poput hidratantne kreme na licu. Istodobno zatvara kutikulu, sprječava nestanak vode iz vlasi i ujedno štiti kosu od lomljenja.

Makadamija

Ako imate problema s kroćenjem divlje, kovrčave kose, pokušajte pomiješati svoj uobičajeni proizvod za oblikovanje kose s uljem makadamije. Nanesite malu količinu od korijena do vrhova i zagladite. Ne samo da ćete ukrotiti neposlušne pramenove, već ćete time i nahraniti svoju kosu.

Ne koristite plastične četke za kosu

Češljanje kose doprinosi elektricitetu zbog trenja koje se javlja između kose i čekinja. Plastične četke generiraju više statičkog elektriciteta, pa je veća vjerojatnost da će vaša kosa postati neposlušna. Ako možete, plastičnu četku zamijenite drvenom ili četkom s prirodnom dlakom. Korištenje češlja sa širokim zupcima odlična je zamjena za četke za kosu.

Nemojte ispirati balzam

Slično dodavanju hidratantnih ulja vašoj kosi, duboko kondicioniranje vaših pramenova također može smanjiti statički elektricitet. Kada je vaša kosa hidratizirana, manje je vjerojatno da će stršati na sve strane.

Zaštita od topline

Sredstva za zaštitu od topline također mogu smanjiti elektriziranje. Kako? Jednostavno – smanjuju isušivanje kose, a gdje nema suhe kose, nema ni naelektriziranih pramenova.

Foto: Pexels