Nakon jedne duže modne ere kojom je suvereno vladala logomanija, “glasni luksuz” zamijenio je onaj mnogo suptilniji i pritajeniji. Statusne simbole koji su igrali na kartu vizualne upečatljivosti, te često djelovali napadno, s liste poželjnosti izgurao je dizajn koji komunicira drugačije vrijednosti, kvalitetu koja se očituje u vrhunskoj izradi i probranim materijalima, te estetiku koja “šapuće” o luksuzu kroz bezvremenske krojeve i eleganciju bez roka trajanja. 

Sveopće zasićenje logotipima i modom koja se danas toliko brzo mijenja da ju je gotovo nemoguće pratiti rezultiralo je rastom popularnosti estetike koja predstavlja čistu suprotnost. Kao svojevrsni nastavak “old money” estetike koja se proširila društvenim mrežama u protekloj godini, “tihi luksuz” je na pijedestal postavio klasiku, minimalizam i suptilnost, eleganciju koja se očituje u krojevima koji pristaju kao saliveni, te luksuz koji o stilu i statusu priča kroz bezrezervno biranje kvalitete. Na tom tragu, “tihi luksuz” se nametnuo kao trend koji “negira trendove”.

S obzirom na to da modne dodatke najčešće smatramo statusnim simbolima, trend “tihog luksuza” ponajviše se odrazio u popularnoj domeni cipela i torbica. Umjesto trendovskih modela obasutih logotipima koji su toliko vizualno upečatljivi da nam dosade u samo jednoj sezoni, “tihi luksuz” je na modnu scenu vratio klasične modele koji svojom bezvremenskom estetikom “ignoriraju” hirovitost trendova, a kvalitetom izrade i materijalima odolijevaju testu vremena. Ti su komadi napravljeni toliko vješto da, čak i bez logotipa neke renomirane modne kuće, izgledaju “skupo” i lako ih je zamijeniti za neki dizajnerski komad, no ono što je najvažnije jest da izgledaju elegantno i fino godinama, ako ne i desetljećima.

Kada je riječ o modnim dodacima kao što su cipele ili torbe, tu vještina izrade i korišteni materijali poput kože najviše dolaze do izražaja. Osim estetike i jednostavnosti kombiniranja, kod obuće oni garantiraju nosivost, udobnost i trajnost, a trajnost predstavlja najvažniji adut i u domeni torbica koje nepromijenjene, ako su kvalitetne, možemo nositi dugi niz godina. Također, takvi su dodaci lišeni suvišnih detalja, dramatičnih uzoraka, upečatljivih boja i neobičnih konstrukcijskih rješenja koje bismo mogli nazvati trendovskima, a osnovni epitet koji ih spaja je jednostavnost. Ta jednostavnost garantira lako uklapanje u pregršt različitih stilova i prilagodljivost različitim prigodama, ali i to da će te u takvoj obući i s takvom torbom izgledati elegantno bez obzira na trendove koji odlaze i dolaze. Na tom tragu, “tihi luksuz” bismo prije mogli nazvati životnim stilom, nego li trendom.

Izdvojili smo 10 cipela bezvremenske estetike koje će uvijek izgledati sjajno:

Cipele Paramount
Cipele Paramount
Cipele Paramount
Cipele Paramount
Cipele Paramount
Cipele Paramount
Cipele Paramount
Cipele Paramount
Cipele Paramount
Cipele Paramount

 

A u paru s dobrim cipelama uvijek ide i barem jedna bezvremenska torba:

Torba Paramount
Torba Paramount
Torba Paramount
Torba Paramount
Torba Paramount
Torba Paramount
Torba Paramount
Torba Paramount
Torba Paramount
Torba Paramount

Foto: Pexels, Paramount