Unatoč tome što je brunch vikendom postao poput kakve religije, moramo priznati da ima nešto posebno dobro i opuštajuće u ugodnom jutru kod kuće, a da ne biste ostali uskraćeni za slasne delicije – u nastavku donosimo recept za popularan doručak ili brunch!
Naime, “Eggs Benedict” je klasično jutarnje jelo koje obožavamo i koje nas iznova oduševi odličnim okusom, a dobre vijesti su što uopće nije komplicirano za pripremu. Stoga, želite li u svojoj blagovaonici ili na terasi uživati u kućnom brunchu, recept isprobajte već danas!
Sastojci (za 4 porcije):
Za holandez umak:
- 3 žumanjka
- 1 žlica limunovog soka
- 1/2 šalice (115 g) otopljenog maslaca
- prstohvat soli
- prstohvat kajenskog papra (po želji)
Za poširana jaja:
- 4 velika jaja
- 1 žlica bijelog octa
Ostalo:
- 2 engleska muffina, prerezana napola i prepečena
- 4 kriške slanine ili šunke
- salata po želji
- svježi vlasac ili peršin za ukras
Priprema holandez umaka:
- U staklenu ili metalnu posudu stavite žumanjke i limunov sok. Mutite ih pjenjačom dok smjesa ne postane gusta.
- Posudu stavite iznad lonca s lagano kipućom vodom (pazite da voda ne dodiruje dno posude) i nastavite mutiti.
- Postupno dodajte otopljeni maslac neprestano miješajući kako bi umak postao gust i kremast. Dodajte sol i malo kajenskog papra.
Poširanje jaja:
- U loncu zagrijte vodu dok ne počne lagano ključati, a zatim dodajte bijeli ocat.
- Razbijte jedno jaje u malu zdjelicu, pomoću žlice napravite vrtlog u vodi i pažljivo spustite jaje u središte vrtloga. Kuhajte 3-4 minute dok bjelanjak ne postane čvrst, a žumanjak ostane tekući.
- Pažljivo izvadite jaje i stavite na tanjur obložen papirnatim ručnikom pa postupak ponovite s preostalim jajima.
Posluživanje:
- Na svaku polovicu prepečenog engleskog muffina stavite krišku slanine ili šunke, a na vrh dodajte poširano jaje te prelijte holandez umakom i dekorirajte vlascem ili peršinom. Kao dodatni prilog poslužite salatu po želji.
Foto: Unsplash, Pexels