U intervjuu za Sunday Mirror, ova 58-godišnja aktivistkinja i komičarka najavila je političku utrku, nazvavši premijera Borisa Johnsona lažljivcem

Iako je Donji dom Parlamenta s 650 mjesta prepun zastupnika koji su dio LGB+ jer je izabran novi val mladih queer političara, Britanija je još uvijek bez svog prvog transrodnog ili nebinarnog zastupnika i zastupnice. Izzard to želi promijeniti. „Htjela sam se kandidirati na prošlim izborima, no mjesto za mene tada nije bilo dostupno – ali ovdje sam“, objasnila je. Izzard je aktivistički aktivna od 2008. godine, a članica Laburističke stranke još od 1995. godine. Izjavila je da ju je koronavirus i činjenica koliko je nagrizao sustav motiviralo na kandidaturu za mjesto u Donjem domu. “Vrijeme je velikih razdora u našoj zemlji i širom svijeta’’, objasnila je.

”Moramo početi učiti jedni od drugih, posegnuti jedni za drugima, a ne se razdvajati. Svi bismo trebali imati pravo na jednaku šansu.” 

Ovo nije prvi pokušaj da se transrodne ili nebinarne osobe kandidiraju na izborima u Velikoj Britaniji. Na posljednjim ih je izborima bilo deset, no nitko se nije izborio za svoje mjesto, iako bilježe rast popularnosti. No, s izborima 2019. obilježili su se 57. uzastopni opći izbori bez otvoreno izabranih transrodnih ljudi. Hoće li to Izzard promijeniti, vidjet ćemo.

 

Fotografija: Getty Images