Razmislimo li na trenutak o komadima namještaja koji su u posljednjem desetljeću obilježili domove diljem svijeta, pa tako i one hrvatske, mnogima će na pamet pasti kultni Eames stolci. Od originala do njegovih replika, Eames stolac postao je zaštitni znak interijera inspiriranih skandi estetikom, a svoju laku prepoznatljivost duguje kombinaciji plastičnog sjedišta i dijagonalno ukriženih drvenih ili metalnih nogu. Eames modeli u misiji su da nas ponovno osvoje, i to zahvaljujući suradnji američkog proizvođača namještaja Herman Miller i suvremenog danskog brenda namještaja i dekora za dom HAY.

Povijest Eames stolca vrlo je zanimljiva i vodi nas u period nakon Drugog svjetskog rata, u kojem je bračni par Charles i Ray Eames doveo inovaciju na tržište. Bila su to vremena kada se težilo pojednostavljenom i cijenom pristupačnom namještaju, a Charles i Ray prilagodili su se potražnji mase tako što su u jedan inovativan dizajn spojili i prihvatljivu cijenu i kvalitetu. Tada su rođeni Eames stolci, napravljeni iz jednog komada, čija je silueta bila inspirirana siluetom ljudskog tijela. Proizvodnju su u međuvremenu preuzele tvrtke Vitra (na europskom tržištu) i Herman Miller (na američkom tržištu), koje i dalje kupcima nude prepoznatljivi Eames dizajn stolaca u nekoliko različitih modela.

Nova kolekcija koja stiže na tržište samo će dodatno učvrstiti kultni status Eames stolica, a ljubitelje dizajna osvojiti zanimljivim novim interpretacijama originalnog dizajna. Brendovi Herman Miller i HAY, snage su udružili povodom HAY-ove 20. obljetnice i zajedno reinterpretirali osam klasičnih komada iz kultne kolekcije Eames.

Eames Wire Chairs za sjedenje vani i Molded Plastic Shell Chairs koji su izrađeni od 100% post-industrijske reciklirane plastike, dva su hit modela kojima se pridružuje i Eames Molded Plywood Chair u predivnoj nijansi smaragdno zelene.

Cijela suradnja temelji se na promišljanju novih materijala boja i načina proizvodnje, a mi ju vidimo u domovima brojnih ljubitelja dobrog skandi dizajna, kao i u skorašnjim interpretacijama drugih brendova namještaja za dom, možda već idućeg proljeća. Kolekcija je dostupna u prodaji od 21. rujna, a cijene će se kretati od 345 dolara po komadu/stolcu.

Foto: HAY x Herman Miller