Nakon višemjesečnih priprema, definiranja i razrade projektnih aktivnosti Povjerenstvo za udruživanje turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta prihvatilo je i posebno istaknulo kvalitetu zajedničkog projekta TZ Krapinsko-zagorske, TZ Međimurske i TZ Varaždinske županije – “100 dvoraca sjeverne Hrvatske”.

Potpisivanjem Sporazuma o projektnom udruživanju od strane triju predsjednika Turističkih zajednica župana Željka Kolara, župana Matije Posavca i predsjednika Turističke zajednice Varaždinske županije Željka Bedekovića, projekt je i formalno započeo. Kako turisti, osobito strani ne pridaju važnost političkim i teritorijalnim granicama koje razdvajaju naše županije povezivanje dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske u cjeloviti turistički proizvod prilika je za njihovu valorizaciju, turističko pozicioniranje, a u budućnosti i obnovu. Najgušća koncentracija povijesnih zdanja upravo je na prostoru naših triju najmanjih županija, međutim turistički ih je vrednovano svega nekoliko i to isključivo u muzejske svrhe poput: Trakošćana, Velikog Tabora, Gornje Stubice, varaždinskog i čakovečkog Starog grada. Oni pojedinačno privlače gotovo 200.000 posjetitelja godišnje.

Projektne aktivnosti razrađene su i definirane za sljedeće trogodišnje razdoblje, a uključuju brojne aktivne korake promocije sistematizacije dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske po nekoliko kriterija (atraktivnost za turizam, vlasništvo, postojeća infrastruktura, prezentacija, dostupnost, sadržaji, interpretiranje, spremnost za turiste, planovi za budućnost, potencijali razvoja…). Također, planirana je izrada baze fotografija i kratkih videosnimaka, izrada web stranice, kreiranje tematskih ruta, tiskanje kataloga i ostalih promotivnih materijala, izrada tematskih suvenira, edukacija turističkih vodiča…

Veliki tabor

Također, ruta dvoraca sjeverne Hrvatske uključit će se u agencijsku ponudu te promociju na domaćem i inozemnom tržištu, a u planu je i virtualna biblioteka s digitaliziranom građom o dvorcima; radovima, fotografijama, tekstovima i ostalom građom. Koordinator projekta je TZ Varaždinske županije, a otvaranjem ovogodišnjeg adventskog kalendara na palači Varaždinske županije s 24 fotografije dvoraca, kurija i utvrda iz Varaždinske županije simbolično su započele i prve aktivnosti na projektu.

Foto: PR / TZ Varaždinske županije