Unatoč neizvjesnoj svakodnevici, život u svim sferama, više manje, nastavlja se odvijati uobičajeno.

Tako i kazališta nastavljaju s programom iako u ograničenim kapacitetima. Stoga, kao mali mentalni odmak od svega preporučujemo vam odlazak u kazalište, i to ovog puta u zagrebački ZKM koji najavljuje povratak svoje dvije kazališne uspješnice u tjednu koja nam dolazi.

HUDDERSFIELD, 13. i 14. siječnja

Huddersfield donosi nadasve zanimljivu priču o generaciji tridesetogodišnjaka koji traže svoje mjesto pod suncem. „Vidiš, meni Huddersfield zvuči sunčano“ – u toj jednostavnoj rečenici smješten je čitav, brutalan ali nevjerojatno porozan, svijet ovog iznimnog komada o nemogućnosti donošenja životnih odluka, o potrazi za domom, srećom, smislom. Mračna i dirljiva, Huddersfield je ujedno i nevjerojatno duhovita predstava koju nosi snaga glumaca mlađe generacije od kojih su neki već afirmirane glumačke zvijezde: Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Mateo Videk, Ugo Korani te Tina Orlandini, a izvrsne su uloge dali i dugogodišnji članovi ZKM-ovog ansambla Damir Šaban i Filip Nola.

EICHMANN U JERUZALEMU, 15. i 16. siječnja

Predstava Jerneja Lorencija, Eichmann u Jeruzalemu, koja je po ocjeni brojnih kritičara i ljudi iz kulturnog života, ocijenjena kao najvažniji kulturni događaj 2019., bavi se najtežom od svih tema, temom holokausta, i paradoksalno, pritom nas vraća osjećaju ljubavi. Predstava je to koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, čemu svakako pridonose i izvanredne glumačke izvedbe Rakana Rushaidata, Katarine Bistrović Darvaš, Pjera Meničanina, Dade Ćosića, Lucije Šerbedžije, Mije Melcher i Vedrana Živolića, koji su ušli u zazorni prostor duboke isprepletenosti historiografskih činjenica, bolnih iskustava svjedoka, vlastitih intimnih doživljaja i umjetnosti, te su omogućili danas još rijetko iskustvo istinske kazališne katarze.

 

Foto: Unsplash naslovna