Jeste li uvijek umorni i teško se koncentrirate? Možda se razlog krije u tome što ste zanemarili svoju duhovnu higijenu.

Što je to duhovna higijena?

Mnogo je rečeno o tjelesnoj i mentalnoj higijeni, ali mnogo manje znamo o duhovnoj higijeni. Duhovna higijena zapravo znači zadovoljavanje vaših duhovnih potreba. Mnogi brkaju duhovnu higijenu s mentalnim zdravljem. Ova dva pojma su povezana, ali ne znače isto. Duhovna higijena odnosi se prvenstveno na našu energiju i temelji se na praksama koje odbijaju neželjenu i negativnu energiju, energetske vampire i sve one u čijem nam društvu nije ugodno.

Prakse duhovne higijene koriste se za držanje negativne energije na odstojanju, ublažavanje tjeskobe i depresije i stvaranje više pozitivne energije. Postoje mnogi znakovi loše duhovne higijene koje možete previdjeti, a može doći od upijanja negativnosti drugih, zadržavanja prošlosti ili samozanemarivanja. Mnogi simptomi mogu ukazivati ​​na nezadovoljene duhovne potrebe: stalni umor, iscrpljenost, poremećaj koncentracije, pa čak i razdražljivost. Ako primijetimo takve stvari na sebi – a naravno već smo se pobrinuli za svoje osnovne fizičke i mentalne potrebe – možda trebamo voditi računa o svojoj duhovnoj higijeni.

Kako se održava duhovna higijena?

Ali kako to možemo učiniti? Naravno, postoji nekoliko načina za to, a svatko može pronaći onaj koji najbolje odgovara njegovoj osobnosti. Naravno, važno je da imamo osnovni interes za duhovnost, jer u suprotnom postoji velika vjerojatnost da nećemo biti zainteresirani za sljedeće aktivnosti.

Jedan od najočitijih načina održavanja duhovne higijene je prakticiranje meditacije i sabranosti. Također može pomoći ako provodimo vrijeme sa sobom, sami, i dajemo našim mislima malo prostora da slobodno teku. Ako želimo nešto suzdržanije metode, uvelike može pomoći i topla kupka s eteričnim uljima. Poanta je da pokušamo posvetiti malo pozornosti vlastitom unutarnjem glasu, povezati se s duhovnošću i pokušati raditi aktivnosti koje odgovaraju njoj. Naravno, samo ako u to vjerujemo!

Foto: Pexels