Stranke ljevice i sindikalci europskih zemalja tvrde da treba preispitati trenutačne obrasce rada

Velika Britanija, Njemačka, Španjolska i druge zemlje trebale bi usvojiti četverodnevni tjedan kako bi pomogle svojim gospodarstvima da se oporave od pandemije koronavirusa, tvrdi bivši kancelar John McDonnell i skupina ljevičarskih političara i sindikalnih dužnosnika iz cijele Europe. Među njima su Katja Kipping, predsjednica stranke Die Linke u Njemačkoj; Íñigo Errejón, zastupnik u španjolskoj stranci Más País; zastupnica stranke Zeleni Caroline Lucas; i Len McCluskey, glavni tajnik sindikata Unite.

Katja Kipping

Kako se navodi u pismu upućenom Borisu Johnsonu, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, španjolskom premijeru Pedru Sánchezu i drugim čelnicima, četverodnevni tjedan pomogao bi u suočavanju s ekonomskim posljedicama pandemije. Pismo je naglasilo dugu povijest rada radnika koji pristaju na kraće radno vrijeme kako bi se sačuvala radna mjesta, ali i predstavilo “priliku” za preispitivanje načina rada i pomoć u smanjenju potrošnje energije, potencijalno pomažući u suočavanju s klimatskom krizom.

“Za napredak civilizacije i dobrog društva sada je trenutak da iskoristimo priliku i krenemo prema kraćem radnom vremenu bez gubitka plaće.”

Prijedlozi za uvođenje četverodnevnog tjedna posljednjih su godina pobuđivali sve veći interes zahvaljujući malom, ali sve većem broju tvrtki koje tvrde da je povećao produktivnost, poboljšavajući pritom mentalno zdravlje radnika. Međutim, ovi prijedlozi suočeni su s oštrim protivljenjem nekih poslovnih grupacija i političara desnog centra. Konfederacija britanske industrije, na primjer, 2019. godine tvrdila je da bi formalizacija četverodnevnog tjedna bila “korak u pogrešnom smjeru”. Neki ekonomisti s desnim centrom vjeruju da će manje radnih dana štetiti životnom standardu. Ipak, pojedinci su ovaj oblik rada već pretvorili u praksu. Perpetual Guardian, novozelandska tvrtka s 250 zaposlenika postala je prva u nizu koja osigurava svojim zaposlenicima pet plaćenih dana za četiri dana rada, i to još prije nekoliko godina. Početkom 2018. godine proveli su test s četverodnevnim radnim tjednom koji je polučio fantastične uspjehe: čak je 78 posto zaposlenika izjavilo kako su bili u stanju uspješno balansirati svoj posao i život, što je porast od 24 posto u odnosu na prethodni način rada. Andrew Barnes, osnivač tvrtke, tom je prilikom izjavio za The Guardian da nisu pronašli niti jednu lošu stranu ove odluke. “Uvjet uspjeha je pravi stav – svi moraju biti predani i ozbiljno shvatiti da moramo stvoriti održiv dugoročni model za svoje poslovanje.” Kampanje za četverodnevni tjedan naglasile su da se prosječni broj sati rada ljudi u gospodarstvu nije značajno smanjio od 1980-ih, unatoč razvoju tehnologija za uštedu rada poput osobnih računala koja bi u teoriji trebala osloboditi više vremena za razonodu. Upravo je zbog svih promjena u našem svakodnevnom radu potrebno preispitati i koji su još obrasci zastarjeli.

Fotografije: Giancarlo Corti, Reuters