Iako se čini najjednostavnijim obrokom u danu, mnogi doručak još uvijek preskaču ili ga ne čine dovoljno bogatim da bi izdržali do ručka.

Prehrana nije jednostavna stvar, osobito kad krenete razmišljati o namirnicama, koliko su one hranjive, što uključiti, a što izbjegavati, dok nije ni dobro previše se fokusirati na hranu jer nas i to može izbaciti iz ravnoteže. Zato vam danas donosimo nekoliko savjeta za zdravlje, točnije savjeta s kojima možete sam početak dana učiniti kvalitetnijim.

Što stavljate u doručak?

Najčešće se granola ili zobena kaša čine kao sladak početak dana, brz za pripremu i odlično jelo za ‘otvoriti oči’. No, ako se ne pobrinete da je hrana s kojom započinjete dan dovoljno bogata nutritivnim vrijednostima, nećete izdržati ni do prve pekare. Zato – unaprijed isplanirajte što vam je potrebno za jednu energičnu jutarnju zdjelicu hrane. Orašidi, voće, kvalitetne žitarice, ne konzumiranje šećera (iskoristite med), bademov maslac ili maslac od kikirikija. Pronađite online uistinu dobre recepte da vaš doručak ima smisla i održi vas na život pokoji sat. To će vas spasiti i previše konzumiranja kave i šećera do ručka.

Doručak ili brunch?

Mi kažemo oboje! Osobito ako radite od kuća. Ukoliko ste dan započeli s nečim poput onog o čemu pišemo u početku teksta, svakako slobodno zavirite ponovno u frižider i pripremite – brunch. Zdravi tost, avokado, jaja, home made namazi, domaći sir, ajvar. Nema straha od jela nakon doručka i prije ručka, tako možete samo popraviti energiju i smanjiti ‘craving’ za grickalicama.

Svjesno jedenje

Većina vas pojede često stojeći, hodajući na posao ili uz kompjuter. Kada jedete postoje tri važna pravila. Prvo je da jedete uspravno kako bi hrana mogla normalno prolaziti vaš jednjak, doći do želuca i probavljati se. Osim toga, dišite na nos, time ćete spriječiti osjećaj napuhanosti nakon jela i treće, jedite smireno i uvijek si odvojite vrijeme za to. Ništa neće pobjeći.

Foto: Unsplash