I koliko god nas veseli ponuda međunarodne kuhinje i fusion restorana na zagrebačkoj gastro sceni, nema slađe nego vratiti se autentičnim hrvatskim jelima. I to na način kako su ih pripremale naše bake, rekli bi.
Tih se recepata drže ovi restorani i baš zbog toga nezaobilazni su ako vam se jedu hrvatski specijaliteti. Popis nama najdražih zagrebačkih restorana koji nude domaću kuhinju donosimo u nastavku čitanja, a vi nakon što stignete do kraja članka, pokušajte rezervirati stol jer vikendima su krcati.
Stari Fijaker
Adresa: Mesnička ulica
Ako netko mora biti pri vrhu ove liste, onda je to Stari Fijaker. Legendarni gastro dragulj u Mesničkoj ulici. Ugodan ambijent, onaj koji nosi starozagrebački topli nazivnik, zasigurno utječe na obiteljski doživljaj ovog mjesta. Domaća zagrebačko-zagorska jela ovdje su doista domaća, kako ističu vlasnici. Purica s mlincima, juhica s domaćim rezancima, gibanica, štrudle, različita pečenja, sve se ovdje priprema s puno ljubavi i klasičnog šarma, prema starinskim recepturama. Posebno zadovoljstvo je i njihova košarica kruha u kojoj stižu klipići i pogačice. Ako se ne pojedu uz jelo, pakiraju se za doma, kao i sve, zapravo.
Mlinarica
Adresa: Ul. Matije Jandrića 36
U Mlinarici se često traži stol više, vikendom pogotovo. Mjesto je poznato po domaćoj atmosferi, dobroj klopi i pristupačnim cijenama. Ovdje su u ponudi mnoga domaća jela, kvalitetni gableci koji dolaze u velikim porcijama, jela s roštilja na drveni ugljen, a vikendom i različita pečenja koja dolaze servirana kao „tradicionalni zagrebački ručak“. Ovdje često pojedina hrana dolazi iz njihove vlastite proizvodnja kao što su domaće kobasice koje se proizvode u zasebnoj pušnici u sklopu pivnice. Na dnevnom jelovniku uvijek je ponuda svježe pripremljenih jela koja prate sezonu. Također, od 2016. godine Mlinarica je postala i craft pivovara te je sad već mnogima na listi kao mjesto za uživati u različitim craft okusima i aromama. Uz dobar obrok, čaša dobrog piva se itekako cijeni.
Okrugljak
Adresa: Mlinovi 28
Stari gospodin autentične domaće kuhinje sigurno je Okrugljak. Kako kažu, jedan je to od „najzagrebačkijih“, ali i najtradicionalnijih restorana u sjevernoj Hrvatskoj. Proslavio je i svojih prvih 100 tako da kada govorimo o tradiciji, ovdje su itekako upoznati s njome već generacijama. Ovdje možete uživati u majstorski i pažljivo pripremljenom širokom izboru tradicionalnih jela, a jelovnik se redovito oplemenjuje svježom ponudom sezonskih namirnica. Ovih je dana u fokusu domaći ajvar koji dolazi s homemade lepinjama, a za njihov tatarski biftek kažu da je „kralj predjela“. Glavna jela podrazumijevaju vrhunska pečenja, roštilj, plate te sezonsku prilagodbu ponude. U restoranu uvijek vlada domaća atmosfera, a interijerom dominira osebujan, šestinski stil, vrlo elegantan. Zato je mjesto i posebno poznato za proslave i obljetnice ili samo ako želite provesti ugodno vrijeme s društvom uživajući u domaćoj kuhinji.
Gostionica Ficlek
Adresa: Pod zidom 5
Ficlek je relativno mladi restoran na ovoj listi, ali je svojom uvjerljivom pričom osvojio gastro scenu te urbanu zagrebačku publiku koja ima poseban odnos s tradicijom. Interijer je spoj modernih čistih linija i detalja koji su obilježili kuhinje i prostore naših baka. A takvi su i recepti. Krpice sa zeljem, ajngemahtec, domaća juha od rajčice ili goveđa, pohani picek s rizi-bizijem , restanim krumpirom ili pireom, faširanci i nezaobilazni štrukli, ma sve je odlično. Ovdje se također traži stol više, iako prostor nije niti velik pa ga je lako i popuniti. Restoran idealan za jedan „običan“ ukusan dnevni gablec s posebni šmekom.
Vu Starem Melinu
Adresa: Junkovićev put 2b
Priča sa starim melinom ide ovako: sredinom studenoga 2013. godine u Gornjem Stenjevcu, zagrebačkoj četvrti na samom početku Parka prirode Medvednica, otvoren je restoran V Starem Melinu, koji je izgledom i gastronomskom ponudom svojevrstan put u prošlost.
Naime, restoran je otvoren u mlinu iz 17. stoljeća, a nalazi se na jednom od bolje očuvanih feudalnih imanja u Hrvatskoj koje su stoljećima posjedovale velikaške obitelji (Rauch, Ratkay, Vojković, Sermage, Junković). Obnovljen stari mlin – u kojemu su do kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća mještani kupovali brašno – ponovno se vrti snagom vode potoka Dubravica. Mnogo je truda, znanja i novca uloženo za obnovu mlina i otvaranje restorana, te za uređenje autohtonog interijera kao i stvaranje autohtone ponude.
Domaći kruh, žganci i štrukli u mlinu mljevenog brašna, autohtona jela Hrvatskog zagorja i još mnogi drugi specijaliteti privlače svojim okusima, a sve to u jedinstvenom ambijentu u kojemu kao da je vrijeme zaustavljeno… Zato ovdje, osim fantastične domaće hrane dobivate i divan doživljaj.
Pri Zvoncu
Adresa: Ul. Vrbik XII 1
U pogonu već 25 godina, legendarni restoran Pri Zvoncu za mnoge ljubitelje old school zagrebačkih mjesta je uvijek sigurno utočište . Kad je otvorio, Pri Zvoncu se nalazio uz Slavonsku aveniju, skriven od buke. Danas je Vrbik nešto izgrađeniji, a Slavonska bučnija, no Pri Zvoncu sa svojom čuvenom terasom i rustikalnim šarmom interijera i dalje poziva na izvrsnu domaću hranu u svoju zelenu oazu. Svi hvale domaću atmosferu, a receptima briljiraju u mesnim platama, ali i domaćim gablecima na koje se ovdje rado svraća. Stol ćete često jedva pronaći ili ga morate rezervirati itekako ranije. Porcije su velike, a cijene poštene i zato je ovo jedno od omiljenih zagrebačkih mjesta za druženje uz finu klopu.
Stari Puntijar
Adresa: Gračanska cesta 65
Još jedno povijesno mjesto na našoj listi, a kako drugačije kada je u pitanju tradicija. Gračanska obitelj Puntijar čije se prezime po prvi puta u starim listinama spominje još u šesnaestom stoljeću (1581. godine Lovro Puntijar) jedna je od rijetkih koje se mogu pohvaliti tako dugom obiteljskom tradicijom. Priča s restoranom započinje 1838. pa vi računajte koliko je to godina. Ivan Puntijar prapradjed današnjeg vlasnika Zlatka Puntijara 1838. godine u Gračanima otvara svoju prvu gostionicu i dućan. Kroz godine, sve do danas, Puntijari su dočekivali i ugošćavali svoje goste. Stare obiteljske recepte iskušavala je i dorađivala svaka generacija, vina su se pomno odabirala i čuvala, pazilo se da svaki detalj na stolu stvori nezaboravnu i harmoničnu cjelinu. Ovdje ćete uz vrhunsku domaću hranu kušati i autentična vina iz podruma, iz palete od čak njih 400. U sklopu restorana Stari Puntijar, nalazi se muzej gastronomije. Uz razne zanimljive predmete korištene u kuhinjama tijekom povijesti, poput pribora za jelo i kuhanje, u muzeju se nalazi kolekcija s više od 2000 originalnih kuharica, 1000 jelovnika kao i 500-tinjak starih turističkih vodiča. Ljubav, entuzijazam i predanost g. Puntijara prema gastronomiji i ugostiteljstvu učinili su ga ponosnim kolekcionarom i vlasnikom jedne od najvećih privatnih zbirki kuharica.
Među 2000 naslova, osim hrvatskih kuharica, nalaze se i brojna izdanja njemačkih, austrijskih, talijanskih, mađarskih, čeških, švedskih, francuskih, engleskih, američkih, slovenskih, bosanskih, srpskih, makedonskih, izraelskih, kineskih, ruskih, koreanskih, egipatskih, nizozemskih i brojnih drugih kuharica. Jedno od najzanimljivijih izdanja je „Wiener Kochbuch“, najmanja kuharica na svijetu, tiskana oko 1905. godine u Beču, a prema prikupljenim informacijama postoje svega četiri primjerka. Specifičnost kuharice su njene dimenzije, velika je svega 2×2 cm, a u njoj se krije nevjerojatnih 100 recepata.
Muzej gastronomije će vas odvesti na putovanje kroz povijest hrvatske nacionalne kuhinje, a tradicionalna kuhinja izvor je inspiracije za jelovnik. Među brojnim pričama, putem ćete posjetiti dvor grofa Nikole Zrinskog i upoznati bogatsvo okusa grofovskog stola iz 16. stoljeća, zaviriti u „Lovačku kuharicu grofa Erdodya “ iz 1715. i otkriti prvu kuharicu na hrvatskom jeziku iz 1813. godine. Pokraj restorana i muzeja, vrijedi spomenuti da ovdje možete i prespavati. Hotel Puntijar raspolaže s ukupno 34 unikatno uređene sobe – 17 dvokrevetnih soba, 13 jednokrevetnih soba. Tako da ovdje dobivate potpuno iskustvo.
Ako ste raspoloženiz a ručak u prirodi, pogledajte našu listu najboljih restorana s pogledom ili se pak inspirirajte ljetnim gastro vodičem i zagrebačkim restoranima s najljepšom terasom.
Foto: društvene mreže restorana