Jesenska sezona je počela i još uvijek biramo hoćemo li biti vani ili unutra. Na naše zadovoljstvo, ponuda je u oba slučaja dobra, a ovo su tri događanja koja ne propuštamo krajem listopada.

HIGHLANDER Medvednica

Najveći planinarski događaj koji spaja planinarenje, čovjeka i netaknutu prirodu u jedinstvenu avanturu života, stiže u metropolu i idealan je izgovor da vikend provedete aktivno. Ova planinarska manifestacija se proširila u 17 zemalja diljem svijeta i time omogućila uživanje u atraktivnim stazama smještenim na veličanstvenim lokacijama koje nude najljepše prizore i poglede s visine. Nakon velikog iskoraka za brend s uspješno završenom sezonom u regiji i po prvi puta održanim događajem u Americi, zagrebačka gora Medvednica od 28. do 30. listopada po prvi puta postaje centar planinarenja. Upravo je dostupnost lokacije smještene iznad metropole bila okidač za organiziranje ovog festivala u jedinom glavnom gradu na popisu HIGHLANDER destinacija.

Trodnevni izazov od 59 kilometara idealan je za cijelu obitelj, a uz to omogućuje i bijeg od svakodnevne užurbanosti koje donosi glavni gradi. No, oni najbrži i oni koji zaista imaju samo vikend na raspolaganju, planinarsku avanturu bez problema mogu završiti i u 2 dana. Ruta prati Medvedničku transverzalu obojanu u živopisne boje koje su prepune prirodnih dragulja kao što su: slap Sopot i ribnjak Kraljičin Zdenac. Sudionici će prepješačiti preko 500 kamenih stuba zvanih Horvatove stube, svim čulima doživjeti teren sličan Velebitu i istražiti veličanstvenu planinu koja se uzdiže iznad Zagreba kroz jedinstveni planinarsku avanturu. Sudjelovati mogu svi oni koji su spremni testirati vlastite granice, osvijestiti što nam priroda daje i žele iskusiti nešto novo.

tri događanja listopad

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za HIGHLANDER 55, rutu u dužini od 59 kilometara koja će sa startom u Susedgradu i s ciljem u Sesvetama trajati tri dana. Predložena dionica prolazit će kroz četiri kontrolne točke: Planinarski vrh Kameni svati, Planinarsko sklonište Falat, najviši vrh Sljeme te Planinarski dom Lipa-Rog. Na istima će sudionici moći umiriti misli jogom, slušati glazbu uz logorsku vatru te ono najbitnije, zaboraviti na svakodnevne obveze, opustiti um i u potpunosti se spojiti s prirodom.

20. Zagreb Film festival

Najveća zagrebačka filmska avantura okruglu obljetnicu obilježava od 23. do 30. listopada, uz bogat filmski program koji čini ukupno 115 filmova raspoređenih u četiri natjecateljska i sedam popratnih programa te Industriju, program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca. U dugometražnu konkurenciju uvršteno je ukupno 11 filmova, a gotovo svi u Zagreb stižu s već osvojenom jednom ili nekoliko važnih nagrada. Glavni natjecateljski program prikazuje se u jutarnjim i večernjim terminima u kinu Tuškanac, a filmovi iz popratnih programa u kinu Kinoteka, MSU-u i Dokukinu KIC. Cijene ulaznica su od 20 kuna (za jutarnje projekcije dugometražnih naslova) do 30 kuna za večernje projekcije i projekcije filmova iz programa Ponovno s nama, Velikih 5 i Mreža festivala Jadranske regije. Pretprodaja ulaznica počinje 10. listopada putem interneta na kupiulaznicu.zff.hr, a na istoj web adresi ulaznice će biti dostupne u redovitoj prodaji. Tijekom pretprodaje, od 10. do 22. listopada, cijene ulaznica su 5 kuna povoljnije. Prodaja ulaznica na lokacijama počinje 22. listopada na festivalskoj blagajni ispred kina Tuškanac. Kompletan filmski program i raspored potražite na službenim stranicama www.zff.hr. I naravno očekujte tjedan prepun dobrih filmova.

tri događanja listopad

Macy Gray

I ples za kraj listopada! Soul kraljica Macy Gray dolazi s bendom u zagrebačku Tvornicu kulture povodom objave novog albuma i velike turneje u subotu 29. listopada 2022, a bit će ovo prilika čuti i neke od najvećih hitova. Macy Gray je u više od dva desetljeća karijere pokazala da je uvijek eklektična i puna iznenađenja, a vraća se u punoj formi uz novi album od 11 pjesama. “The Reset” ujedno donosi i novi način prezentacije glazbe, jer nastupa sa svojim bendom The California Jet Club, a album predstavlja potpuni uvid u Macy i njene liričke i vokalne sposobnosti u najboljem svjetlu. Ulaznice su u prodaji po cijeni 200 kn (26,54 eur). Na dan koncerta cijena će biti 230 kn (30,54 eur).

tri događanja listopad