Ove nedjelje, 12. rujna, u New Yorku je održana dodjela nagrada 2021 MTV Video Music Awards, koja je na jednom mjestu okupila trenutno najaktualnija imena svjetske glazbene scene.

Prema nominacijama i nagradama, ovogodišnju dodjelu obilježili su Lil Nas X, Justin Bieber i Olivia Rodrigo, dok je čitav show bio ispunjen spektakularnim nastupima, interesantnim interakcijama na crvenom tepihu, kao i neočekivanim pojavljivanjima glazbenih gostiju.

U glavnoj kategoriji “Video of the Year” pobjedu je odnio Lil Nas X za pjesmu “MONTERO (Call Me By Your Name)”, koju je također izveo i uživo, a taj nastup svakako spada među najzapaženije izvedbe sinoćnje dodjele.

Lil Nas X, 2021 MTV VMA

Justin Bieber pobjednik je u kategoriji “Artist of the Year”, dok je Olivia Rodrigo proglašena “Best New Artist”. Mlada glazbenica je također dobila i priznanje za svoj debitantski singl “drivers license”, pobjedivši u kategoriji “Song of the Year”.

Skupinom godine (Group of the Year) proglašeni su BTS, a kao najbolja suradnja (Best Collaboration) odabrana je ona koju su ostvarile Doja Cat i SZA, u pjesmi “Kiss Me More”.

Među nastupima posebno se istaknuo i onaj skupine Foo Fighters, koji su prvi dobitnici nagrade Global Icon Award te su se na VMA pozornicu vratili nakon 15 godina i medleyjem svojih pjesama u show unijeli snažnu naelektriziranu rock energiju, a odali su i počast nedavno preminulom Charlieu Wattsu, bubnjaru The Rolling Stonesa.

Osim proglašenja pobjednika i nastupa, ovogodišnje MTV VMAs obilježilo je neočekivano pojavljivanje Madonne, koja je kroz unaprijed snimljeni video odala počast kako sebi, tako i New Yorku te MTV-u: “Prije 40 godina došla sam u New York sa samo 35$ i parom plesnih cipela. U tom istom periodu, još je jedan autsajder stigao u ovaj grad s namjerom da napravi revoluciju. Glazbeni kanal premijerno se predstavio u ponoć i nazvao se MTV. Pronašli smo jedno drugo i stvorili vezu koja je promijenila moj život, glazbu i unijela potpuno novu formu umjetnosti.” Zatim se iznenada pojavila pred publikom na pozornici, uz povik: “Rekli su nam da nećemo trajati, no mi smo i dalje tu. Sretan ti 40., MTV!”, na oduševljenje okupljenih.

S druge strane, glazbena ikona Cyndi Lauper iskoristila je priliku pojavljivanja na pozornici, prije dodjele nagrade u kategoriji “Best Pop”, kako bi uputila poziv na osvještavanje ženskih prava. Učinila je to na način da je stihove svog popularnog hita “Girls Just Want to Have Fun” nadopunila riječima: “Djevojke se i dalje žele zabavljati, ali također žele i jednaku plaću, financijska sredstva kao i kontrolu nad svojim tijelima. Znate, žele temeljna ljudska prava.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MTV (@mtv)

Listu svih nagrađenih po kategorijama možete pronaći na mtv.com.

Fotografije: Getty Images