Film o Anti Mrvici, dobrom duhu Jadrolinije, važan je dokumentarni film

Prije godinu dana je preminuo Ante Mrvica; mnogi su ga znali pod nadimcima tata-mata za trajekte, dobri duh splitske luke i dobri duh Jadrolinije. Prisjetivši se obljetnice potražila sam neke stare isječke, emisije i sl. na YouTubeu jer sam htjela još malo čitati ili gledati o ovom inspirativnom čovjeku i naletjela sam na dokumentarni film o njemu! Naime, scenarist, redatelj, snimatelj i montažer Ivan Marjanović javno je 1. svibnja ove godine objavio cijeli dokumentarni film „Ante Mrvica“.

Ante Mrvica bio je hrvatski pomorac, sveučilišni profesor, doktor znanosti i dugogodišnji koordinator za plovno područje Splita i Dubrovnika u Jadroliniji. Rođen je na otoku Žirju 1952. godine, gdje je završio osnovnu školu. Srednju pomorsku školu završio je u Šibeniku, nakon čega se zaposlio kao mornar. Svoj 18. rođendan dočekao je na Atlantiku, na brodu Slobodne plovidbe iz Šibenika. Godine 1983. u londonskoj luci Britanska kraljevska mornarica zadržala je brod pod ciparskom zastavom na kojem je plovio zbog neplaćanja pristojbe. Brod je zaustavljen sudskom odlukom te su se s njega iskrcali svi osim Mrvice i četvorice hrvatskih pomoraca, koji britanskim vlastima nisu dozvoljavali prilaz brodu. S Mrvicom je pregovarao admiral Marshall Vincent Ricks jer je priča postala veliki skandal o kojem je pisao i Times, a u Hrvatskoj je o njoj izvještavao Jadran Marinković s Radio Splita. Nakon sudske rasprave, Mrvica je s ostatkom posade pušten iz britanskih teritorijalnih voda.

Mladi Ante Mrvica

Tri godine kasnije dolazi u Split gdje je bio član prvog godišta tamošnjeg Pomorskog fakulteta. Za vrijeme studija strojarstva i nautike upoznao je buduću suprugu Ljiljanu. Završetkom studija, u travnju 1990. zaposlio se u Jadroliniji. Prvo je nekoliko godina bio inspektor flote na srednjem i južnom Jadranu, a nakon toga postaje koordinator Trećeg plovnog područja Split – Dubrovnik. Na tom poslu radio je cijela dva desetljeća, do kraja kolovoza 2017. godine. Svojim je zalaganjem, znanjem i prepoznatljivim javljanjima za Dnevnik HTV-a stekao naslove tata-mata za trajekte, dobri duh splitske luke i dobri duh Jadrolinije.

Godine 2014. stekao je zvanje doktora znanosti s područja tehnologije putničkog prijevoza pomorskog i riječnog prometa. Doktorsku disertaciju obranio je na Sveučilištu u Rijeci. Od 2015. predavao je dva kolegija na splitskom i zadarskom sveučilištu. U završnicu izbora Hrvatske udruge odnosa s javnošću za Komunikatora 2018. godine ulazi i Ante Mrvica, tada umirovljeni djelatnik Jadrolinije. Preminuo je u Šibeniku, 7. veljače 2021., u 69. godini života. Pokopan je tri dana kasnije na žirjanskom mjesnom groblju.

U filmu, koji traje 41 minutu, o Anti mrvici govore njegovi najbliži, sestre, ujna, kum, zet, prijatelji, susjedi, prijatelji iz detinjstva, kolege… Emotivan je ovo i bitan dokumentarac, jer nas upoznaje s važnim, zanimljivim i inspirativnim ljudima naše bliske povijesti. Pogledajte film na linku!