Donesen novi zakon koji stupa na snagu u siječnju 2021. godine. Hrvatska se njime barem približila zemljama Europe poput Švedske, Finske, Austrije i Švicarske.

Svatko tko ima psa neće sigurno uzeti petardu u ruke. Svatko tko je ikad imao psa, a kamoli psa koji umire od straha na taj gromoglasni zvuk, neće joj se ni približiti. S te strane, nevjerojatno je da netko i dalje bacanju petardi uči djecu. Ako i ljubav prema životinjama stavimo sa strane (a nećemo), ostaju i dalje loše statistike. Zato je u moru loših vijesti danas ipak iskočila jedna dobra, a to je da sa sljedećim mjesecom nastupa novi zakon o zabrani petardi.

Naime, potpuno se zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2, kao i posjedovanje petardi i redenike kategorije F3, dok je do sada bila zabranjena njihova nabava i korištenje. Iako je Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka tražio da se uporaba ostale bučne pirotehnike iz tih kategorija dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja., na kraju je donesen zakon zabrane od 27. prosica do 1. siječnja. Mali korak za čovječanstvo, nešto mali veći za Hrvatsku.

Foto: Unsplash