Umjetničke ilustracije šest mladih autora krasile su proteklih godinu dana naslovnicu modnog portala FASHION.HR Style Community u prvoj virtualnoj izložbi koja je svakog mjeseca otkrivala po jedno djelo iza kojeg se uvijek krila zanimljiva i intrigirajuća priča. Nakon gotovo 12 mjeseci, sinoć je u prepunoj galeriji Oris – kuća arhitekture održana izložba na kojoj su prikazane sve ilustracije i predstavljeni njihovi autori.

 

FASHION.HR Style Community odlučio je ovim projektom pružiti priliku neafirmiranim umjetnicima, ilustratorima koji su na ovaj način ispričali svoje priče brojnim čitateljima portala. Zanimljivost virtualne izložbe upravo je u tome što su ove raznolike ilustracije čitatelji mogli preuzeti te na svoje digitalne ekrane aplicirati prava mala umjetnička djela. Prema službenim podacima čak je 26 000 čitatelja preuzelo DNA ilustracije koje su na ovaj način zaživjele u digitalnom svijetu. 

Priliku da predstave i izraze svoj DNA dobilo je šest umjetnika. Među njima je ilustratorica Srđana Modrinić, poznatija po svojem umjetničkom imenu BooBoo koja je opasno naumila svijetu prkositi svojim velikim osmijehom, opuštenošću, bojama i vrckastim likovima unutar svojih radova. Uz Srđanu, među šest odabranih našla se i djevojka po imenu Hana Tintor, koja pogledima na svijet i često humorističnim crtanim interpretacijama istoga, crpi inspiraciju iz stvarnih motiva. Lovro Škiljić, inače „slučajni“ glazbenik i dugogodišnji voditelj na Radio Studentu u svojim ilustracijama isprepliće i izmjenjuje likovnu i glazbenu umjetnost. Rudolf Crnko ili Glitchboy 2000 koristi spoj glitcha, što označava kratkotrajni kvar u sustavu, a svoju umjetničku odiseju  započeo je u street art domeni crtajući grafite. Svoj DNA rad imao je priliku predstaviti i Silvio Ivkić koji je u izričaju pomalo mističan, dramatičan, mračan i subverzivan, a pri stvaranju beskrajno pedantan i promišljen. U konačnici, ilustrator Mladen Udovčić, koji je posljednji imao priliku predstaviti svoj rad, inspiraciju pronalazi u svijetu fantastičnih bića, crtica iz života i društvenih komentara.

Ovim projektom šest je autora dobilo priliku za afirmaciju svojih kreativnih ideja, dok su čitatelji portala mogli uživati u umjetničkim radovima i fantastičnom svijetu ilustracije koja je u posljednje vrijeme umjetnički izražaj sve više prisutna u dizajnu, modi, dizajnu interijera, a inspiraciju često pronalazi u svakodnevnoj street art kulturi. U gotovo godinu dana, neke od ukupno 10 ilustracija dobile su svoj produžetak u stvarnosti te je nastala limited edition serija proizvoda s FHR DNA potpisom. Tako su posebne primjerke hoodice, ruksaka, t-shirta, plakata i kutije mogli vidjeti i brojni posjetitelji izložbe u galeriji Oris – kuća arhitekture.