U razdoblju od 9. do 18. rujna, pariške galerije, showroomi i butici otvorili su svoja vrata za 11. Paris Design Week na kojem se ove godine predstavilo čak 350 sudionika kako bi slavili dizajn u svim njegovim formama – uz glavnu temu “desirable development”. 

Ova multidisciplinarna vizija dizajna koja karakterizira Paris Design Week, a polazi od grafičkog dizajna, dekorativne umjetnosti i mode do dizajna namještaja i interijera, namijenjena je međunarodnim profesionalcima u svijetu dizajna, amaterima i svima koji imaju afinitete za neke od specifičnih područja dizajna ili su jednostavno u potrazi za inspiracijom za uređenje doma i žele se upoznati s posljednjim dizajnerskim trendovima.

Naime, Paris Design Week također predstavlja priliku za razgovor o novim temama i izazovima u svijetu dizajna, a cilj ovogodišnjeg Design Weeka koji je preuzeo istovjetnu temu francuskog sajma dizajna interijera Maison & Objet, bio je istražiti kako kreirati poželjni životni stil u svjetlu društveno-ekonomskih promjena nastalih uslijed pandemije koronavirusa.

Budući da je Maison & Objet lani organiziran kao digitalni event, ove godine održan je od 9. do 13. rujna u okviru PDW-a pri čemu su predstavljene dosad neviđene kolekcije dizajnerskih brendova, muzejskih institucija, ali i emerging talentiranih dizajnera i obrtnika koji su osmislili načine kako kreirati životni stil koji balansira povezanost s prirodom i tehnologijom koja ima enormnu moć sinergije među ljudima, uz istovremeno poštivanje tradicionalnih dizajnerskih praksi koje se prenose generacijama.

Stoga su, među različitim workshopovima, izložbama i panelima, predstavljeni novi inovativni materijali koji adresiraju klimatsku krizu i potiču na promišljanje o pristupu ljepoti dizajna na održiv način, budući da glavni postulat hiper-potrošačkog društva koji se bazira na kratkotrajnosti proizvoda moraju zamijeniti dugotrajna i odgovornija rješenja. 

U nastavku donosimo neke od dizajnerskih brendova koje ćemo sigurno nastaviti pratiti i nakon Paris Design Weeka. 

Dedar

Ova obiteljska tekstilna tvrtka od svog osnutka 1976. godine konstantno eksperimentira s kombinacijama inovativne tehnologije i tradicionalnim tehnikama, što rezultira atraktivnim paletama bojama i neočekivanim uzorcima bezvremene elegencije. Od 2011. do 2020. godine, u partnerstvu s dizajnerskom kućom Hermès kreirali su kolekciju zidnih tapeta i tekstila za namještaj.
Više informacija pronađite na www.dedar.com.

Maison Dada

Ako želite saznati kako izgleda spoj francuske elegancije i nadrealne umjetnosti – svakako posjetite web stranicu www.maisondada.com. Ovaj dizajnerski brend kojeg su 2016. godine osnovali Dariel i Delphine Moreau na relaciji Šangaj-Pariz, koristi drevne azijske tehnike lakiranja i keramike koje stavlja u dijalog s kromatskom ekstravagancijom uz dozu dadaizma. Stoga njihove komade namještaja, rasvjete, tepiha i ostalih dekorativnih dodataka karakterizira smjela poetičnost koja teži kreirati neočekivano. 

Dunia Designs

Ovaj održivi brend čiji naziv potječe iz swahilija te označava Zemlju ili svijet, nadahnut je globalnom ekološkom krizom, posebno u području plastike, te željom za promjenom. Stoga je svaki komad namještaja izrađen od “greenwood” materijala odnosno recikliranog plastičnog otpada, kako bi se osigurao opipljivi pozitivan utjecaj na okoliš – ali istovremeno s posebnom pozornošću na detalje, dizajn i stil.
Više o njemu saznajte na web stranici www.duniadesigns.org

Eldvarm

Uz skandinavski brend Eldvarm dizajnerice Emme Olbers poželjet ćete da što prije stigne zima. Kolekcijama sofisticiranih i simplicističko-funkcionalnih dodataka za kamin, cilj ove tvrtke je nadahnuti ljude da se okupe uz vatru pri čemu ona ponovno postaje platforma za razmjenu ideja i ljudsku povezanost.

Karakter

Naslonjene na skandinavsku tradiciju i beskompromisnu kvalitetu uz istraživački duh, kolekcije namještaja ovog danskog brenda imaju naglašeni geometrijski karakter. Uz suvremene dizajnere kao što su Aldo Bakker i PlueerSmitt, također predstavljaju radove majstora poput arhitektice i dizajnerice Bodil Kjær ili dizajnera Achillea Castiglionija.
Otkrijte sva imena na www.karakter-copenhagen.com.

La Chaise Francaise

Sukladno doslovnom značenju naziva ovog francuskog brenda, njihove stolice proizvedene su u Francuskoj, za razliku od 80% namještaja koje se uvozi u ovu zemlju. Stoga je ambiciozni cilj ove tvrtke sačuvati francuski know-how (savoir-faire) proizvodnje namještaja, kroz prizmu društveno-ekološke osjetljivosti.
Ako želite vidjeti kako izgledaju stolice “made in France”, posjetite njihov online boutique na  www.lachaisefrancaise.fr.

Papier Tigre

Ljubitelji bilježnica, rokovnika, planera i ostalog uredskog pribora bi definitivno trebali posjetiti web stranicu francuskog brenda Papier Tigre koja će vas osvojiti šarenim bojama i razigranim uzorcima. U svojoj ponudi također imaju termosice, torbe, postere i druge dekorativne objekte – a korisno je znati da vrše dostavu širom Europske unije. 

Serax

Belgijski lifestyle label Serax je od obiteljske priče izrastao u tvrtku koja radi s dizajnerima iz cijelog svijeta, a njihovo stolno posuđe nalazi se na stolovima nekih od najboljih restorana na svijetu poput Nobu u Milana ili Jean George u New Yorku. Na njihovoj web stranici www.serax.com možete pronaći čitavu paletu proizvoda – od pribora za jelo do namještaja, rasvjete i ostalih dodataka za uređenje interijera.
A pritom nas je apsolutno oduševila Feast kolekcija posuđa koju je kreirao genijalni britansko-izraelski kuhar Yotam Ottolenghi čije recepte inače obožavamo – a sada smo zaljubljeni i u posuđe s njegovim potpisom!

Studio Razavi

O ovom pariškom studiju pisali smo vezano za renovaciju stana koji se nalazi u zgradi iz 17. stoljeća, smještenoj u povijesnom dijelu grada Lyona poznatom kao distrikt Renaissance, na način da su sačuvali originalne karakteristike prostora. A na Paris Design Weeku prikazali su komade iz svoje Alborz kolekcije namještaja koju možete pogledati na njihovoj web stranici

Waiting for the Sun

Među sudionicima ovogodišnjeg PDW-a otkrili smo i ovaj pristupačan francuski brend kul sunčanih naočala, u čijem je fokusu inovativnost – poglavito korištenje novih i ekološki prihvatljivih materijala. Pronađite svoj omiljeni model na e-shopu dostupnom na www.waitingforthesun.fr.

Victoria Magniant

Ako se već ranije niste upoznali s radom ove nagrađivane dizajnerice, sada je svakako vrijeme da obratite pažnju na njena atraktivna dizajnerska rješenja nastala kao rezultat balansiranja između inovativnog istraživanja i poletne kreativnosti.
Cjelokupnu kolekciju namještaja s njenim potpisom možete pronaći ovdje

 

 

Foto:
Dedar, Maison Dada, Dunia Designs, Eldvarm, Karakter, La Chaise Francaise, Papier Tigre, Serax, Studio Razavi, Waiting for the Sun, Galerie V