Često se polemizira o adekvatnom načinu revitalizacije povijesnog arhitektonskog naslijeđa odnosno pitanju kako pomiriti tradicionalno i moderno – a pritom se često pridržava postojećih okvira. Pariški Studio Razavi demonstrira kakav rezultat daje inventivno eksperimentiranje.

Ovaj arhitektonski studio renovirao je stan koji se nalazi u zgradi iz 17. stoljeća, smještenoj u povijesnom dijelu grada Lyona poznatom kao distrikt Renaissance, na način da su sačuvali originalne karakteristike prostora.

Intencija arhitekata je bila kroz restauraciju dva masivna kamina od kamena i drvenih stropnih greda “slaviti” transformirani prostor kao i njegovu povijest. Naglašena geometrija i paleta korištenih boja kreiraju introspektivni ambijent, savršeno komplimentirajući ovim krucijalnim elementima koji time dobivaju sasvim novu dimenziju. 

Iako fotografije sugeriraju da je riječ o stanu većih gabarita – njegova površina iznosi 80 m². Naime, arhitekti su uspjeli postići osjećaj prostranosti zahvaljujući zaigranoj, ali vrlo promišljenoj prenamjeni prostornog rasporeda.

Sintetiziranje arhitektonskih tehnika i senzibilnosti te povijesno-društvena kontekstualizacija prostora ključne su odrednice rada ovog nagrađivanog ureda francuskog arhitekta Alireze Razavija, koji upravo najviše oduševljava svojim kreativnim rješenjima inkorporiranja modernih elemenata u povijesni kontekst.

Ukoliko želite saznati koji se još projekti nalaze u njihovom portfelju, svakako posjetite web stranicu Studio Razavi.

 

Foto: Studio Razavi