Ako vam je nedavno na instagramu za oko zapeo profil Pako Nao, niste jedini. I mi smo uočili ove zanimljive dizajnerske komade koji privlače svojim bojama, oblicima i na kraju krajeva – funkcionalnošću.

Pako Nao kolekcija zasad uključuje različite predmete za dom, od ogledala i vaza do stolića i tepiha, a odnedavno su u ponudi i naušnice. Odlučili smo bolje upoznati autore iza projekta, a evo i što su nam otkrili.

Tko je Pako Nao?

Pako Nao je kreativni duo kojeg čine Hana Piščević i Nebojša Resanović. Samostalno i kroz igru dizajniramo i konstruiramo funkcionalne i zabavne predmete.

pako_nao_slagalice

Kako biste opisali svoju estetiku?

Ona je kao ljetna igra u prirodi, sladoled prije ručka ili skok u hladno more po vrelom suncu. Inspirirani smo prirodom i sportovima kojima se bavimo, a to su skejt, surf, snowboard. Taj pokret, val, asimetričnost, boje i razigranost pokušavamo primijeniti na sve naše predmete.

pako nao stolić

Kako izgleda proces vašeg stvaranja?

Sve počinje od traženja inspiracije, iz sjećanja, prirode i okruženja. Zatim ide niz skica koje mijenjamo sve dok ne dođemo do nečeg što oboje osjećamo kao Pako Nao predmet. Tada biramo materijale i krećemo u samu izradu. U tom procesu otkrivamo sve potencijalne probleme koje nismo vidjeli na skici i nalazimo način kako da ih zaobiđemo. Tek tu nastaje taj predmet koji možemo opipati i koristiti.

Ono što najviše volimo je to što nismo ni samo dizajneri ni samo stolari, već to što smo oboje. Volimo što smo uključeni u cijeli proces, od apstraktne ideje do funkcionalnog proizvoda. To nam omogućava da se zaista povežemo sa svojim rukama i s predmetom.

pako nao ogledalo

Kolekcija je zasad raznolika. Kako odlučujete što će sve biti u ponudi?

Nekad ne znamo na koju bismo stranu krenuli i prepuni smo različitih ideja, ali uglavnom se na kraju odlučimo za onu koja nam se najduže vrzma po glavi. Ono što nam je najbitnije je da svaki predmet koji osmislimo, pored estetike ima i funkciju.

Što nam možete reći o proizvodu kojeg ste posljednjeg predstavili – naušnicama?

Naušnice su zapravo nastale prije svega ostalog, one su nekako bile prvi korak ka okretanju od tehnologije i vraćanju rukama, analognom stvaranju. Sačinjene su od polimer gline koju prvo oblikujemo u ploče ili krugove, zatim ih pečemo, a onda ih ručno režemo na modelarskoj pili. Svaki komad je unikatan i ljudi mogu sami birati kombinaciju iz naše palete boja.

Inspiracija nam je bila sama priroda jer je sve što dolazi iz nje toliko lijepo u svojoj nesavršenosti da ju želimo prikazati i u svom radu.

pako_nao_nausnice

pako nao naušnice

Budući planovi za Pako Nao uključuju…?

Planovi su da ne planiramo previše. Važno nam je samo da se ne izgubi igra i zabava, sve ostalo će ići svojim tempom – brzo, brzo i polako.

Osim na instagramu, Pako Nao proizvodi sada su dostupni i na novom webshopu.

Foto: Katarina Marković