Moda, u svojoj biti iznimno ciklična, neprestano nam servira neke nove trendove koje volimo i pratimo. Samim time, logično je zaključiti da i nije riječ o industriji koja nam prva padne na pamet kada se radi o konkretnom investiranju, međutim iznimke postoje i poznate su nam pod nazivom – torbe.

Dizajnerske torbe prije svega predstavljaju svojevrsni statusni simbol, a osim odličnog i kvalitetnog dizajna, određenim modelima kasnijih godina cijena na resaleu raste. Naime, za kolekcionare, modne entuzijaste i investitore, dizajnerske torbe predstavljaju sigurnu investiciju u promjenjivom svijetu mode jer su simbol trajne vrijednosti u industriji koja se često oslanja na prolaznost. Tako torbe osim stylish modnog dodatka, za mnoge postaju i način ulaganja u budućnost, stoga interesira li vas tako nešto, nije naodmet znati koje to aktualne modele čeka blistava budućnosti odlučite li se ikada na prodaju.

Fendi Baguette

Ovaj ikonični model proslavila je Carrie u čuvenoj seriji Seks i Grad, a radi se o modelu koji je ukrašen ljubičastim šljokicama i klasičnom FF jacquard tkaninom. Torba je inicijalno lansirana 1997., a njezina originalna cijena bila je oko 1000-1500 dolara. Danas je cijena popularne baguette torbe negdje između 3000-4000 dolara, a prema istraživanju The RealReal platforme, stopa pretrage za ovim modelom samo nastavlja rasti.

Loewe Paseo

Loewe je brend koji se može pohvaliti iznimnom kvalitetom, ali i visokim cijenama. Naime, u prosjeku na prošlu godinu, prosječne prodajne cijene njihovih torbi porasle su za 16% te prema istraživanju The Real Reala, stoje rame uz rame brendovima kao što su Chanel, Dior ili Celine. Premda ovi modeli imaju trendovski dizajn, čini se da su dobro „utabali“ svoje mjesto u ormarima trendsetterica, a samim time i resale potražnje.

Saint Laurent Le 5 à 7 Hobo

Vrijednost ovog modela raste za otprilike 15% iz godine u godinu, a radi se o vječnom klasiku koji je školska definicija „dobre“ dizajnerske torbe. Istovremeno klasična i trendi, ova torba sinonim je elegancije i ulaganja u vječne komade koji baš nikad ne mogu izgledati loše.

Louis Vuitton Neverfull

Lista bez Louis Vuittona jednostavno ne bi bila potpuna, pa smo zato izdvojili kultni Neverfull model za koji će svi modni insajderi jednoglasno reći da je torba vrijedna investicije. Ova ikonična tote torba zauzima jedno od centralnih mjesta na resalu, a ovisno o stanju, doseže i vrtoglave cijene, pogotovo ako je riječ o limted editton inačicama.

Prada Re-Edition 1995 Tote

Originalno predstavljena 1995., ova torba je 2022. bilježila rast cijene od 30% u odnosu na prethodne godine. Bezvremenski klasičan dizajn učinio je svoje i ovaj model pozicionirao visoko na listi najboljih modnih investicija. Iz The RealReala su primijetili da je torba doživjela još značajniji skok po završetku pandemije, odnosno povratku u urede.

Gucci Horsebit Chain Shoulder Bag

U usporedbi s 2022., potražnja za ovim modelom porasla je za nevjerojatnih 64%. Guccijevo naslijeđe, ali i aktualni hype, ovaj kultni model pozicionirali su kao torbu u koju se isplati investirati. Naime, torba je od svog lansiranja doživjela razne preinake, no uvijek zadržala  izvorni dizajn što je sjajan mamac potencijalnim kupcima.

Celine Triomphe

Celine kao predvodnik tihog luksuza, svake godine bilježi značajan rast u prodaji, posebice torbi, a Triomphe model na resaleu u prosjeku zadržava oko 85% originalne maloprodajne vrijednosti. Vjerujemo da ovaj podatak govori sam sa sebe i bez previše dodatnih riječi objašnjava zašto je upravo ovaj model nepogrješiva investicija.

Foto: Instagram / @leoniehanne, Celine, Louis Vuitton, Gucci, Saint Laurent, Prada, Loewe, Fendi, Net-a-Porter