Nakon dvije godine pauze, u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu, održat će se novo izdanje DIPMOD revije diplomskih kolekcija studenata modnog dizajna TTF-a

Revija diplomskih kolekcija studenata modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, nakon dvije godine pauze dobiva svoje šesto izdanje. “Iznimno, ove akademske godine DIPMOD prikazuje kolekcije dviju generacija diplomanata modnog dizajna pri čemu oznakom _6_7 apostrofiramo činjenicu dvogodišnjeg izbivanja s modne scene te potrebu nadoknađivanja propuštenog tijekom Covid-19 perioda”, objašnjava izv. prof. art. dr. sc. Jasminka Končić, osnivačica i art direktorica DIPMOD-a.

DIPMOD_6_7 donosi kolekcije sedmero dizajnera koji su svoje akademsko obrazovanje završavali u vremenu obilježenom turbulentnim promjenama, produkcijskim izazovima i stvaranjem u digitalnom okruženju. U pojedinim diplomskim radovima, kao i u svijetu mode u posljednje dvije godine općenito, to je vidljivo kroz koncepte kolekcija u kojima se značajan broj dizajnera fokusira na prošla vremena koja nerijetko romantiziraju i glorificiraju. Ovo su dizajneri i njihove kolekcije!

Matea Ribičić: 50s’Athleisure

Kolekcija je koncipirana na prepoznatljivim modnim obrascima ženskog odijevanja 1950-ih godina. Odjevni stil ovog desetljeća hibridizira estetskim elementima preuzetim iz sportske odjeće, pri čemu se posebno posvetila hoodici.

Jelena Geštakovski: MAx2

Proučavanje modne siluete 1980-ih godina dizajnerica Jelena Geštakovski temelji na istraživanju odjevnih obrazaca svoje majke unoseći u kolekciju naglašen osobni pristup oblikovanju odjevnih silueta. Estetski obrazac gradi na fotografijama iz obiteljskih albuma, usmenim predajama i vlastitom sjećanju u kojem je zabilježen kolorit kućnog ogrtača, tekstura imitacije devine dlake ili pak raskoš lažnog biserja.

Mihaela Brajković: CPR /9674/ MCT

Koncept ove kolekcije bazira se na jednostavnoj, gotovo geometrijski čistoj formi Mao odijela. Ikonički antimodni odjevni predmet provlači kroz prizmu pop-kulture Zapada, slikarstvo Andyja Warhola i skulpturalni opus kineskog umjetnika Sui Jiangua.

Josipa Fostač: Blubači

Autorica progovara o fenomenu plemenske pripadnosti. Slaveni i Bad Blue Boysi odabrane su skupine u kojima dizajnerica prepoznaje zajednice s karakteristikama čopora i grupnog identiteta. Ideju grupnog identiteta Josipa Fostač hibridizira i kritički sagledava redizajniranjem navijačkih i staroslavenskih simbola i odjevnih predmeta oblikujući suvremenu modnu kolekciju dominantno maskulinog karaktera.

Ana Krgović: The Invisible Path

Dizajnerica kroz kolekciju govori o sudaru kultura kao posljedici migracijskih tokova između afričkog i europskog kontinenta. Upotrebom vodootpornih tekstilija te simboličnim krugom asocijativno povezanim s pojmom stalnog kretanja i metaforom pojasa za spašavanje, ova kolekcija postaje apel za spas na najsmrtonosnijoj migracijskoj ruti u Sredozemnom moru.

Nika Vrbica: Nautilus

U oblikovanju odjeće dizajnerica koristi bogatstvo oblika, boja i tekstura podmorskog svijeta kako bi odaslala apel za njegovo očuvanje. Tendencija zaštite vidljiva je i u ponovnoj upotrebi starih tekstilija te tretiranju istih postupcima destrukcije i prirodnim bojilima usmjeravajući kolekciju u smjeru slow fashion filozofije.

Dominik Brandibur: Polari

Kolekcija se temelji na bogatstvu i kombinatorici elemenata neverbalne komunikacije unutar LBGT zajednice. Ova kolekcija svojevrsna je neverbalna vremenska crta na kojoj pomoću izdvojenih odjevnih predmeta i modnih detalja pratimo transformaciju LBGT komunikacije.

Modna divizija budućnosti

DIPMOD je prvi put održan 2013. godine u predvorju kina SC, a od 2015. odvija se pod pokroviteljstvom Rektora Sveučilišta u Zagrebu. Ove će se godine DIPMOD održati u Francuskom paviljonu, u četvrtak 21. travnja u 20 sati. Stručni žiri koji će birati pobjednika ili pobjednicu čine stilist i kreativni direktor Romano Decker, fotograf Franjo Matković, kreativna direktorica Varteksa Martina Vrdoljak Ranilović, pobjednica posljednjeg DIPMODA 2019. godine Tena Zovak te jedina stalna članica i predsjednica žirija Jasminka Končić.

“Zbog neizmjerne ustrajnosti i gorljivosti u pristupu modnom dizajnu koje su do sad pokazali, a istovremeno  sagledavajući sve izazove koji su pred njih stavljeni i koji ih još čekaju, ove mlade modne dizajnere slobodno možemo nazvati modnom divizijom dizajnera nove generacije koju treba najozbiljnije shvatiti”, zaključuje Končić.

 

Foto: PR