Dibidus comics & books, srpski  izdavač drugačijih knjiga i posebnih stripova, nedavno je objavio ilustriranu biografiju Freddieja Mercuryja, koju sam  prokomentirala s vlasnicom izdavačke kuće Jelenom Stevanović

Alfonso Casas svojom je ilustriranom knjigom uspio dočarati moć ovog velikog kultnog glazbenika, koji je dva desetljeća bio glavni pjevač grupe Queen. Ilustracije iz Mercuryjevog života provest će nas kroz njegov životni put, od odrastanja do svjetske slave. Stoga prepustite se još jednom hitovima grupe Queen jer upravo smo uperili svjetla reflektora na njegovu ekstravagantnu pozornicu.

“Ilustriranu biografiju vođe Queena, jednog od najmoćnijih mitova 20. stoljeća, napisao je i ilustrirao Alfonso Casas. Freddie je svojim impresivnim vokalom, karizmom i kultnom pojavom pokazao da je trijumf s druge strane kadra, a Alfonso je to maestralno prepoznao i kroz zanimljivo ispričanu priču i sjajnu ilustraciju donio svu svoju posebnost. Freddie je bio slobodan tamo gdje su drugi bili samo ekscentrični”, ispričala mi je ukratko Jelena o knjizi.

Freddie Mercury: jedna biografija

Objašnjava mi dalje Jelena svoju odluku da izdanje Freddieja Mercuryja uvrste u svoj izdavački opus: “Freddiejeva ilustrirana biografija prvenstveno je bila logičan nastavak nakon ilustriranih biografija Fride Kahlo i Davida Bowieja, ali smo i DIBIDUS obožavatelji lika i djela Freddieja Mercuryja.” Na pitanje kako je tekao proces za dobivanje prava na izdavanje, odgovara mi: “S Penguin Random House Spain godinama odlično surađujemo, tako da nam je pravni dio već rutina, na obostrano zadovoljstvo.”

A što nam ova knjiga otkriva o životu i djelu ovog revolucionarnog i ekscentričnog glazbenog umjetnika? “Alfonso Casas pokušao je odgovoriti na teško pitanje: Tko je bio Freddie Mercury? Svojom ilustriranom pričom o Freddieju autor nas vodi kroz sve životne faze umjetnika, kao i kroz glazbene faze benda, pokušavajući nam približiti Freddiejev genij. Priča počinje u Tanzaniji gdje je Freddie rođen, a završava u Velikoj Britaniji gdje je preminuo i postao besmrtan. Sve između je putovanje i stvaranje”, priča Jelena impresionirana Freddiejevom karizmom.

Freddie Mercury: jedna biografija

Freddie Mercury: jedna biografija

Kaže mi za kraj Jelena da se za sada knjiga može nabaviti u Srbiji u većini njihovih knjižara, i u BiH u knjižarama Kultura ili narudžbom preko Instagrama izdavača Dibidus comics & books koji vam svakako preporučujem da zapratite ovdje.

Freddie Mercury: jedna biografija

Za nas velike obožavatelje u Hrvatskoj, saznala sam dobru vijest – ilustriranu biografiju Freddieja Mercuryja moći ćemo uskoro kupiti u prodavaonici stripova Stripovi na Kvadrat u Preradovićevoj 34, u Zagrebu. Nestrpljivo iščekujemo svoj primjerak!

Foto: Alfonso Casas, Dibidus  comics & books