Kako bismo imali jasniju sliku vlastitog života, ponekad je dobro ‘zaviriti’ u nečiji tuđi. Inspirirati se nečijom životnom pričom, usponima i padovima, odlukama, životnim, poslovnim putevima – uvijek nadahnjuje.

Ovog puta biramo biografije slavnih glazbenika, a glazbena knjižara Rockmark ima prilično dobar izbor. Opustite se u toplini doma i uživajte uz ove naslove.

Little People, Big Dream: David Bowie

Ovu hvaljenu biografiju o nikad prežaljenom glazbeniku možete nabaviti kod nas u engleskom prijevodu. Inspirirana životom divnog Davida Bowieja nudi priče, misli i crtice iz života, za velike i male. Knjigu prate odlične ilustracije.

Nitko odavde ne izlazi živ

“Nitko odavde ne izlazi živ”, biografija Jima Morrisona s liste bestselera New York Timesa, prva je knjiga napisana o pjevaču Doorsa, i bila je glavni izvor za film Olivera Stonea, The Doors.

Billie Holiday: Lady Sings the Blues

Njezini memoari pričaju priče o životu provedenom u zadimljenim jazz klubovima njujorškog Harlema, rasprodanim koncertnim dvoranama, ljubavnim aferama, kreativnim i talentiranim prijateljima s kojima je provodila vrijeme, ali i borbi s ovisnošću.

Arsenizmi

Šibenski kroničar i autor Darko Gulin odlučio je napraviti knjigu svih Arsenovih misli, citata, izjava, stihova, aforizama, nerijetko zajedljivih primjedbi, svega što je izrekao o ljudima iz svog miljea – no i što su drugi rekli o Arsenu, skupa s 80 fotografija u 8 poglavlja.

Priča o AC/DC – Neka bude rock

“Priča o AC/DC – Neka bude rock” iz pera novinarke Susan Masino koja je bend upoznala na prvoj američkoj turneji 1977., inače je prva knjiga na hrvatskom objavljena o jednom najvećih rock benda u povijesti glazbe. Tijekom godina, održavajući kontakt sa članovima grupe, intervjuirajući ih u brojnim prilikama i prijateljavajući s njima, Susan je pratila uspon AC/DC do statusa jednog od najvećih i najdugovječnijih rock bendova. Svoja sjećanja obuhvatila je u živopisnoj biografiji na 316 stranica o australskim rock velikanima čiji mukotrpni uspon do trona popularne glazbe i dugogodišnji opstanak na vrhu nije omeo ni tragičan gubitak frontmena Bona Scotta.

Freddie Mercury: Život, smrt i nasljeđe

Nova biografija pjevača grupe Queen, jednog od najvećih, najtalentiranijih i najomiljenijih glazbenika svih vremena, Freddieja Mercuryja. “Želim doprijeti do što je više ljudi moguće, što više tim zabavnije” Freddie Mercury.

Ožiljci – autobiografija pjevača red Hor Chili Peppersa

“Ožiljci” nije samo priča o Anthonyu Kiedisu, već priča o čitavoj jednoj sceni – onoj muzičkoj američke zapadne obale – koja je osim Red Hot Chili Peppersa iznjedrila Nirvanu, Pearl Jam, Foo Fighters, Jane’s Addiction i druge manje poznate bendove. Ali prije svega to je intimna i bespoštedna ispovijest zvijezde koja sve što radi radi s ogromnom količinom strasti, bili to seks maratoni, “pucanje” drogom ili pisanje stihova.

 

 

 

Foto: Rockmark, Getty Images