Imate li društvene mreže, zasigurno ste primijetili da su posljednjih godina neizmjerno popularni raznorazni programi u obliku detox sokova. Uglavnom se radi o sokovima na bazi voća i povrća te programima koji se provode tri ili više dana. U tom periodu, piju se isključivo sokovi – bez unosa krute hrane.

Naglasak ovakvih programa je na čišćenju toksina iz tijela i mršavljenju, no budući da nam sve miriše na plodonosan marketinški trik, razgovarali smo s nutricionisticom Martinom Linarić koja nam je otkrila je li detox zbilja zdrav i potreban!

Koji su stvarni zdravstveni benefiti povezani s konzumacijom detox sokova?

Istina je da se normalno, zdravo tijelo detoksicira svakodnevno samo od sebe. To je ono što nas održava na životu. Naše tijelo je savršen sustav koji detoksikaciju obavlja putem organa  jetre, bubrega, crijeva, kože… Ne samo da detoksikacijske dijete u vidu konzumacije sokova nekoliko dana uzastopce (ili čak tjednima) nisu dobre ni za koga od nas, a ponajmanje za osobe s određenim zdravstvenim stanjima – već bi takve dijete mogle biti izrazito štetne po zdravlje.

Proizvodi i preporučeni načini detoksikacije poput dodataka prehrani, sokova, smoothiesa, izrazito rigoroznih dijeta i preporuka za prekomjerno vježbanje, kojima se putem medijskih objava, društvenih mreža te drugih kanala obećavaju brzi rezultati, zdravstveno iscjeljenje, eliminacija toksina, jako su štetni za zdravlje.

Martina Linarić

Postoje li znanstveni dokazi koji podržavaju učinkovitost detox programa u eliminaciji toksina iz tijela?

Nema istraživanja koja bi pokazala da poboljšavaju krvni tlak ili kolesterol ili imaju pozitivan učinak na srce. Za osobe s dijabetesom mogu biti vrlo opasne. Čišćenje sokom može čak dovesti do ozbiljnih komplikacija, poput dehidracije i problema s bubrezima.

Koje su potencijalne nuspojave ili rizici povezani s dugotrajnim sudjelovanjem u detox programima?

Dugotrajno gladovanje dovodi do razgradnje mišićne mase i manjka mnogih potrebnih hranjivih tvari. Uskraćivanje vitamina i minerala koje dobivamo iz hrane može značajno oslabiti sposobnost tijela da se bori protiv infekcija i upala. Primjerice, sokovi koji sadrže namirnice poput špinata i cikle, koje su bogate oksalatima, mogu povećati rizik od problema s bubrezima.

Određeni sokovi koji se prodaju i koriste u “detoksikacijama” i “čišćenjima” koji nisu bili pasterizirani ili tretirani na druge načine kako bi se ubile štetne bakterije – mogu biti uzročnikom bolesti organizma. Bolesti mogu biti ozbiljne kod djece, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom. Također, pijenje velikih količina vode i biljnih čajeva te neuzimanje hrane danima zaredom može dovesti do opasnog poremećaja ravnoteže elektrolita.

Kako razlikovati marketinške tvrdnje od stvarnih zdravstvenih prednosti kad su u pitanju detox sokovi i programi?

Ja uvijek kažem – gledajte tko je što napisao, izjavio ili pak tvrdi. Nije isto dolazi li preporuka od strane djelatnika u zdravstvu ili pak samoprozvanih nutricionista, gurua za zdravlje, “iscjelitelja” ili medijski poznatih osoba koje za promoviranje različitih proizvoda plaćeni od strane proizvođača. Važno je upamtiti da medijski eksponirane osobe koje prodaju čišćenja i detoksikaciju nisu medicinski stručnjaci i da se uvijek trebate posavjetovati sa svojim nutricionistom ili liječnikom prije nego što napravite značajne promjene u svojoj prehrani.

Koje alternativne metode za poboljšanje detoksikacije tijela preporučujete? Preporučujete li neki recept za detox napitak?

Detoksikacija tijela izbacivanjem alkohola, cigareta, kofeina i procesuirane hrane postupci su kojima značajno možemo poboljšati svoje zdravlje i pomoći organizmu u izbacivanju štetnih nusprodukata metabolizma. Isto tako, jako je važno redovito dovoljno spavati i to je jedan od najboljih načina da podržite prirodni proces detoksikacije vašeg mozga. Već i mali koraci, primjerice da jednom tjedno napravite svoj mini detox konzumirajući lakše obroke – poput raznih juha, ribe, voća i povrće koje možete jesti i u obliku smoothiesa, može biti dobar način da pomognete organizmu u izbacivanju nakupljenih toksina.

Stoga vam dajem ukusan recept za okrepljujuću juhu: “Pileća juha koja liječi”, a koja će vam svakako pomoći želite li nutritivno bogat obrok koji ujedno osigurava mnoge zdravstvene benefite po vaš organizam.

Sastojci (za 5-6 obroka):

  • 0,5 kg piletine s kostima (batak, zabatak ili pileća prsa s kostima)
  • 2 litre vode
  • 1 velika glavica luka, oguljena i narezana na manje komade
  • 3 šalice cvjetića brokule
  • 2 ,5 šalice narezane mrkve
  • 2 šalice nasjeckanog korijena celera (može i više)
  • 1,5 šalice smrznutog graška
  • 1 šaka nasjeckanog peršina (lista)
  • 1 žlica svježeg naribanog đumbira
  • 4 češnja češnjaka, prepolovljena
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1/4 – 1/2 žličice mljevene crvene paprike
  • 1⁄4 žličice kurkume

Priprema:

  • Pripremite veliki lonac za kuhanje.
  • Dodajte maslinovo ulje, nasjeckani luk, celer, đumbir i češnjak. Pirjajte 5-6 minuta.
  • Zatim dodajte sirovu piletinu, vodu, mrkvu, jabučni ocat, mljevenu crvenu papriku,
    kurkumu i 1 žličicu soli.
  • Zakuhajte, smanjite temperaturu i kuhajte sve na laganoj temperaturi barem sat vremena odnosno
    dok se pileća prsa ne skuhaju. Zatim piletinu izvadite iz juhe i ostavite postrani da
    se ohladi.
  • U lonac dodajte brokulu, grašak i peršin.
  • Nastavite pirjati dok brokula ne omekša.
  • Za to vrijeme natrgajte piletinu dvjema vilicama i umiješajte u juhu.
  • Kad brokula omekša, kušajte, a zatim posolite i popaprite po potrebi.

Nutritivna vrijednost za jednu porciju:

  • 145 kcal
  • 7,6 g ugljikohidrata
  • 16,4 g proteina
  • 4,2 g masti

Foto: Unsplash, Privatni album