Iako ne volimo generalizirati, vjerujemo da je gotovo svaka osoba u određenom periodu svog života željela “skinuti” nekoliko kilograma. U tom trenutku velika većina radi krucijalnu grešku, a to je izbacivanje većine skupina namirnica iz prehrane i konzumacija nutritivno siromašnih obroka. Ovo je formula koja može funkcionirati jako kratak period i možda ste s istom izgubili nekoliko kilograma, no isti su se brzo i vratili.

Mršavljenje je proces i “rezultati preko noći”, doslovno su samo to – privremeno rješenje. Mršavljenje, osim samog gubitka kilograma, trebalo bi vas naučiti kako jesti – ukusno i nutritivno bogato u skladu s očekivanjima, odnosno želite li smršaviti, održavati kilažu ili se udebljati. Fokusirajući mršavljenje, jedini ispravni put je kalorijski deficit koji je individualan za svaku osobu jer ovisi o čimbenicima kao što su visina, trenutna težina, bazalni metabolizam, navike, razina aktivnosti…

Kao osnovni koncept gubitka neželjenih kilograma, kalorijski deficit zahtjeva regulaciju trenutne prehrane, a funkcionira tako da kada kada tijelo ne dobije dovoljno kalorija iz hrane, počinje koristiti pohranjenu energiju u obliku masti za nadoknadu energetskog deficita, što rezultira gubitkom težine. Postizanje kalorijskog deficita može se ostvariti na dva načina: smanjenjem unosa kalorija ili povećanjem fizičke aktivnosti. Idealno, kombinacija oba pristupa je najučinkovitija. Međutim, smanjenje unosa kalorija ne znači nužno jesti manje, već je bitan odabir hranjivih namirnica koje imaju manje kalorija, ali su bogate hranjivim tvarima. Često se može čuti kako je za točan kalorijski deficit potrebno brojati kalorije. Kako bismo i sami dobili bolji uvid u ovu problematiku, porazgovarali smo s nutricionistom Angelinom Paić.

“Ako mene pitate za savjet, spremite kalkulatore u ladicu ili ugasite aplikaciju. Fokusirajte se na kvalitetu hrane, a ne samo na kvantitetu. Mi nismo pećnica koja samo sagorijeva energiju, 100 kcal šećera ili 100 kcal variva nije isto jer smo puno kompleksnija bića. Nutricionizam nije matematika”, govori Angelina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Angelina Paić (@nutricionisticaangelina)

S obzirom na to da brojni fitness treneri, ali i nutricionisti, zagovaraju upravo to da je kalorije potrebno brojati, upitali smo Angelinu da nam pobliže objasni o čemu se točno radi kad kaže da nutricionizam nije matematika, pogotovo kada je riječ o skidanju kilograma.

 “Istina je ta da čak i pažljivi izračuni kalorija ne daju uvijek jednolike rezultate. Način na koji vaše tijelo sagorijeva kalorije ovisi o brojnim čimbenicima – uključujući vrstu hrane koju jedete, metabolizam tijela, pa čak i vrstu mikroorganizama koji žive u crijevima. Bez mikrobiote (crijevna mikroflora) u ravnoteži i bez zdravih crijeva, nema ni dobre probave i apsorpcije hrane. A i kalorije in vivo i in vitro nisu iste. Dat ću par primjera; bademi koje žvačemo i bademi koje usitnimo blendrom u namaz nemaju isti učinak kada uđu u proces probave. Bademi u namazu su maksimalno usitnjeni, izlomili smo stijenke i strukturu badema i usudit ću se reći, gotovo pa “poluprobavljeni” pa ćemo lakše crpiti hranjive tvari, a dok badem koji prožvačemo, još ako ga i ne žvačemo dovoljno – izaći će neprobavljeni. Zatim sjemenke, ista stvar. Primjerice, ako sjemenke lana ne sameljemo ne možemo doći do nutrijenata kao što je nutrijent alfa linolenske kiseline (ALA), već ćemo ih samo putem fecesa neprobavljene izbaciti van. Ono što smo unijeli u organizam ne znači da ćemo sve i metabolizirati te probaviti.”

A kada je riječ o kuhanju, Angelina govori na način pripreme hrane igra veliku ulogu. Tu se kao najbolji primjer ističe tjestenina. “Tjestenina kuhana al dente ima niži glikemijski indeks od one koja se kuha dulje ili se prekuha. Možete jesti točno isti broj kalorija kao i netko drugi, a opet imati vrlo različite ishode kada je u pitanju težina. Što jedete, kada i kako, koje količine hrane, kakav je sastav tijela, kakav je hormonalni status, imate li neku dijagnozu, kako spavate, koliko i kako se krećete, jeste li pod stresom – sve je važno i sve se uzima u obzir kod pravilne prehrane prilikom mršavljenja.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Angelina Paić (@nutricionisticaangelina)

Stoga, možemo zaključiti da je kalorijski deficit važan, ali još je važnije poznavati svoje tijelo i njegove procese. Također, postavljanje realnih ciljeva i usvajanje zdravih životnih navika ključno je za održavanje željene težine i općeg zdravlja te odnosa s hranom koja niti u jednom trenutku nije neprijatelj, izvor stresa ili neugode, već naprotiv – gorivo koje naš organizam i sve što dolazi s time, čini boljim i jačim.

Foto: Instagram, Unsplash