U Madridu je otvoreno prvo biotehnološko uzgajalište specijalizirano za kserofitične biljke i xeriscape metodu uzgajanja biljaka u područjima s nestašicom vode. Ili možda manje agrikulturalnim, a više Grazia rječnikom: radi se o preslatkom “vrtiću za kaktuse” koji nas je natjerao na to da ih vidimo na potpuno novi način, i to kroz oči osnivačice Mercedes Garcia, s kojom smo dobili priliku i razgovarati o ovom projektu

Kada je Mercedes Garcia pokrenula “Desert City” u Madridu, nije joj bilo na kraj pameti da će ovaj vrt zaluditi svijet. Namijenjen svim ljubiteljima prirode, ovaj vrt, koji se prostire na 5.000 m2 eksperimentalnih botaničkih vrtova, i na oko 400 različitih vrsta, prije svega služi kako bi posjetitelji mogli naučiti sve o posebnoj metodi vrtlarstva koja minimizira, a ovisno o vrsti biljaka, rješava i potrebu za navodnjavanjem. Također ima staklenik od 1.700 m2 gdje žive kserofitične biljke i gdje se bine za njihov razvoj i kultiviranje.

Garcia želi da ovo bude prijestolnica xeriscapea u Španjolskoj, mjesto gdje se poštuje okoliš, promovira održivost i osigurava da ćemo ostaviti pojedine biljke i budućim generacijama. No, ne samo biljke – ova tehnika vrtlarstva može se koristiti na mnogim biljkama, ne samo kserofitičnim, pa tako može služiti i za očuvanje najvrjednijeg resursa na Zemlji – pitke vode.

RAZUMIJEVANJE LJUBAV

No, kako je sve počelo? Prvi put sam se upoznala s kaktusima, to jest kserofitičnim biljkama, prije 33 godine pri završetu Farmaceutskog fakulteta. Kako bih položila predmet “Fiziologija biljaka”, kao temu rada dobila sam “Metabolizam i fotosinteza sukulentnih biljaka”. Fascinacija se rodila već tada, a kako bih proslavila odličnu ocjenu na ispitu, kupila sam prvi kaktus. Bio je to Echinocactus grusonii (jastučasti kaktus), koji još uvijek raste u mom vrtu. Nakon toga, počela sam skupljati kaktuse putujući po svijetu. Napunivši 45 godina, dala sam otkaz u jednoj velikoj američkoj farmaceutskoj kompaniji gdje sam bila na poziciji potpredsjednice za europsko tržište. Otvorila sam malu ljekarnu u Madridu i ponovno upisala fakultet, ovog poput Agronomiju, kako bih naučila još više o znanosti i kultivizaciji kaktusa i kserofitičnih biljaka. Kad sam diplomirala, kupila sam zemlju tamo gdje se danas nalazi “Desert City” i uvjerila neke od svojih kolega s fakulteta da mi se pridruže. Stoga bih rekla da su glavni razlozi za pokretanje “Desert Cityja” bili: obrazovanje koje mi je pomoglo razumjeti ove biljke, ljubav, obrazovanje i ljubav (smijeh)”, rekla nam je Mercedes.

PREKO TRNJA DO EDUKATIVNOG CENTRA

No, kako se radi o jednom od prvih vrtova ove vrste na svijetu, vjerujemo da je bilo i mnogih prepreka u promoviranju ljubavi prema tim dosad neočekivanim protivnicima engleskih vrtova.

“Mislim da mi je najveća prepreka bila ljude upoznati s time da su kserofitične biljke puno više od kaktusa. Na ulazu nam stoji veliki natpis: ‘Puno više od samog trnja’. Tek kad ljudi dođu i upoznaju se s izložbom koja broji više od 600 biljaka raspoređenih geografski i abecedno, kažu: ‘Wow!’ Bilo mi je potrebno čak četiri godine da razvijem koncept, napravim naš eksperimentalni vrt pa da na kraju imamo rezultate u vidu interesa posjetitelja i medija. Danas imamo na tisuće posjetitelja, napravili smo desetke seminara i radionica, dizajnirali više od stotinu vrtova i dobili tri nagrade za arhitektonski dizajn centra.” Takav uspjeh ne čudi kad se informirate o njihovom “360° pristupu”. “Desert City” je i konzervatorij, i vrtni centar, i muzej, i interaktivno-edukativan centar… “Prosječno vrijeme zadržavanja posjetitelja je gotovo dva sata, a to je zato što mi nismo samo “prodavači kaktusa”, nego pružamo cjelokupno iskustvo.”

XERISCAPE JE…

“…umjetnost vrtlarenja i tehnika korištenja biljaka koje trebaju malo ili minimalno vode. Jasno je kao dan da je znanje o toj vrsti vrtlarstva prijeko potrebno na područjima koja nemaju lako dostupnu svježu, to jest, pitku vodu, a najbolje se o toj tehnici može učiti iz ovih naših “trnovitih prijatelja”, objasnit će nam Mercedes. “Potrebno je izbjegavati korištenje zahtjevnih dekorativnih biljaka tamo gdje nema obilja vode, pogotovo jer ne postoji razlog zašto se ne bi kserofitične biljke koje trebaju manje vode kultivizirale na način da budu dekorativne.” I to je ono što Garcia želi postići svojim vrtom. Promovirati ljepotu biljaka koje ne percipiramo kao dekorativne kako bismo sačuvali najbitniji resurs na svijetu. “Želim promijeniti način na koji pristupamo vrtlarstvu, učiniti ga puno održivijim. Želim da “Desert City” postane centralno mjesto “xeriscapea” promovirajući brigu prema okolišu i ljubav prema prirodi koju trebamo pokazati kroz što manje korištenje vode te kreirajući vrtove u kojima će moći uživati i sljedeće generacije”, zaključila je Mercedes.