Korisnici društvenih medija mogu vidjeti stotine videozapisa o dermaplaningu, a u zemljama poput Japana to je vrlo popularan tretman.

Što je dermaplaning? Zahvaljujući društvenim mrežama neprestano otkrivamo nove tehnike ljepote koje preko noći stječu ogromnu popularnost. Zahvaljujući ovim trikovima možemo naučiti tajne šminkanja, ali i savjete za poboljšanje izgleda kože, poput dermaplaninga, trenda koji trijumfira na TikToku.

Što je dermaplaning?

Neke od ovih tehnika postoje već godinama: Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor koristile su dermaplaning u svojim ritualima ljepote, a u zemljama poput Japana to je vrlo popularan tretman. Ali moramo imati na umu da se svi postupci koji se šire društvenim mrežama ne mogu preporučiti za bilo koji tip kože. Stoga je uvijek važno konzultirati se sa stručnjacima. Dermaplaning je postupak koji se sastoji od pilinga lica uz korištenje mekanih oštrica. Ovom tehnikom ćete ukloniti dlačice s lica i mrtve stanice kože. Riječ je o tehnici koja se sastoji od nježnog brijanja lica, svojevrsnog mehaničkog pilinga kojim se postiže meka, glatka koža bez dlačica. Osim toga, omogućuje bolje prodiranje kozmetičkih proizvoda.

Dermaplaning: Pažnja!

Ova tehnika, koja trijumfira na društvenim mrežama, kontraindicirana je za one koji pate od kožnih bolesti kao što su dermatitis, rosacea, psorijaza ili akne. Ako se dermaplaning radi bez savjetovanja sa stručnjakom, može pogoršati navedene kožne tegobe, pa čak i oštetiti kožu. Prema korisnicima društvenih medija kao što je @ericanic0 preporučuju da to radite s određenim oštricama; iako dermatolozi i farmaceuti uvjeravaju da za postizanje dobrog pilinga kože postoje sigurniji i učinkovitiji tretmani, poput kemijskih pilinga ili  specifičnih proizvoda i tretmana. Mnogo toga što se prikazuje na društvenim mrežama nije nimalo prikladno za izvođenje kod kuće. Iako oni koji promoviraju određene tehnike, proizvode ili tretmane tvrde suprotno. Ako se nešto čini invazivnim ili opasnim, nemojte to činiti. Bolje je da se obratite profesionalcima – dermatolozima i kozmetičarima koji će prvo procijeniti vaš tip kože i reći vam odgovara li vam nešto ili ne.

Foto: Unsplash