Želim vam predstaviti jednu vinariju iza koje stoji žena koja pokazuje koliko daleko može otići cijela priča kada stvarno želiš učiti o svijetu vina. Nju je takav stav u jednom trenu odveo sve do Kalifornije, a sad uvodi novitete u proizvodnju obiteljske vinarije. 

Podrum i vinogradi istarske vinarije Pino Rossi nalaze se u Vižinadi, točnije u selu Bajkini iznad doline rijeke Mirne. Ovdje se na ukupno 4 hektara vinograda proizvodi 8 etiketa vina, a osim vina u ponudi imaju i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ono specifično kod ove pozicije je orijentacija prema jugozapadu što znači maksimalnu osunčanost što uz kombinaciju mikroklime i tla nudi visoku kakvoću vina. Točno tu nalazi se obiteljska vinarija, u kojoj važnu riječ ima kćer Sara Rossi, iza koje već sada stoji zanimljiva vinska priča. 

Reci mi malo o sebi i svom obrazovanju, kako te učenje odvelo u Kaliforniju? 

Završila sam diplomski studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu smjer Hortikultura – Vinogradarstvo i vinarstvo, a trenutačno sam tamo i doktorandica. Kao najbolja studentica 2016. godine dobila sam sufinanciranu stručnu praksu u trajanju od 3 mjeseca u vinariji Landmark Winery (Sonoma Valley, Kalifornija).  Svaki slobodan trenutak kada nisam radila u vinariji sam iskorištavala za obilazak vinarija u tom području, tako sam kroz 3 mjeseca posjetila preko 30 kalifornijskih vinarija. 

Nakon prakse ostala sam još mjesec dana putovati po Americi i to mi je definitivno bilo jedno od najboljih iskustva u životu. Kod nas se bijela vina većinom plasiraju kao svježa, pa su me oduševila kalifornijska bijela vina koja fermentiraju i odležavaju u barrique bačvama. To sam znanje ponijela doma. 

Znači li to da si pokrenula nešto novo u vašoj vinariji? 

Na moju inicijativu i dugo nagovaranje tate, proizvela se odležala Malvazija Istarska koju smo nazvali Contessa. To je Malvazija Istarska od probranog vrhunskog grožđa, macerirana 3 dana i odležala godinu dana u barrique bačvicama. Tri sam godine tatu nagovarala na to da stavimo Malvaziju u barrique i sad mu je drago da jesam. Naša Contessa se razvila u toplo i mekano vino, zlatno žute boje, punog tijela i naglašene strukture, savršene aromatike na vaniliju, karamel, med, cimet i pržene lješnjake.

Koji dio posla ti odrađuješ? 

Sudjelujem u svim poslovima, od vinograda i podruma pa do marketinga i prodaje. Ništa me nije zaobišlo. Volim sve raditi. Doslovno sve, osim poslova koji se odrađuju s traktorom, taj dio ipak tata preuzme. Odrađujem sve poslove u vinogradu (rezidba, vezanje, plijevljenje, defolijacija, okopavanje, berba), u podrumu (prerada, vinifikacija, njega vina), marketing, sudjelovanja na izložbama vina, prodaja i distribucija vina. Bilo bi mi dosadno uvijek raditi istu stvar, a ovako nije nikad monotono, svaki dan nešto novo. 

Kako je biti žena u ovom poslu? Misliš li da se ovdje rade neke razlike? 

Iako je poljoprivreda deklarirana kao ‘’muški’’ posao, mislim da se u zadnjih nekoliko godina u vinarstvu pojavljuje sve više žena, i smatram da uz dovoljno truda, ulaganja i vremena i mi žene možemo uspjeti u tom svijetu, dapače mislim da su žene unijele jednu dodatnu ljubav i emociju na vinsku scenu što je svakako došlo kao pravo osvježenje. 

Kod nas je ovo oduvijek bio obiteljski posao. Sestra Elena, koja također aktivno sudjeluje u poslovima vinarije, i ja dok smo bile djeca gledale smo na sve to kao na igru, provođenje vremena s roditeljima pa se iz svega toga i rodila ljubav za tim poslom. Proizvodnja vina tati je najveća strast, a ja sam to naslijedila od njega. Nema ljepšeg nego na kraju cijele te muke i truda, sva vina kušati i komentirati s tatom. 

Posjetila si mnoge vinarije, što misliš kakvo je vinarstvo kod nas i kakvi su vama planovi za dalje? 

Potencijali u hrvatskom vinarstvu su ogromni. Smatram da nam bogatstvo autohtonih sorata i specifičnosti koje se vežu uz terroir daju prednost pred mnogim, znatno većim vinogradarskim zemljama Europe i svijeta. Stoga treba voditi brigu o očuvanju i zaštiti tradicije. A što se tiče naših planova, ako grožđe bude vrhunske kvalitete malo ćemo se poigrati s dužim maceracijama Malvazije i Terana. 

Sara predstavlja kako to izgleda kada netko uči i radi ono što voli. Rezultati kakve ima to i potvrđuju. Ona osim u vinariji radi i na Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč kao doktorandica na projektu Vinum Sanum. Tamo sa skupinom znanstvenika iz raznih područja istražuje utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija i ulogu vina u ljudskoj prehrani. 

O ovoj ćete vinariji i Sari, sigurno još puno toga čuti, a ovdje možete istražiti njihovu trenutnu ponudu. 

Gastro priče i preporuke Andree Pančur možete pratiti i na njezinom blogu Andreine priče.