Andy Gaskin glavni je kuhar u luksuznom restoranu Meneghetti hotela u Istri, a njegovu priču čitajte u nastavku

Možda ponekad nismo svjesni koliko kvalitetnu ponudu imamo, dok recimo ne vidite ovakvu jednu priču. Andy, vrhunski kuhar svjetskog iskustva odlučio je raditi u Istri zbog namirnica koje se ovdje nude i s kojima može stvarati nevjerojatne stvari.  On je kuhar koji je radio po cijelom svijetu, a čim mu se ukazala prilika da se vrati u Istru morao ju je iskoristiti. Upoznajte ga ovako dok ne dobijete priliku probati umjetnost koju stvara na tanjuru. 

Možeš li mi reći malo više o sebi i svom iskustvu? 

Naravno! Moje ime je Andy Gaskin, rodom sam iz Londona koji sam zbog posla davno napustio,  a trenutno radim kao chef u restoranu Meneghetti hotela. Prije nekoliko godina radio sam u Hrvatskoj i uživao, pa kad mi se pružila prilika da se vratim odmah sam pristao. Edukaciju sam završio u Londonu, a iskustvo sam skupljao po svuda. Radio sam na različitim projektima, od nekoliko nas do tima od preko 120 ljudi i to stvarno po cijelom svijetu. Od Londona, Malte, Sardinije, Pariza, Rima, Monte Carlo, Sicilije, Kine, Tajlanda, Bora Bore, Kariba, Afrike i još toga.

Sashimi tuna

Postoji li kuhar kome se posebno diviš? 

Apsolutno, puno njih! Pod prvo divim se mladom timu s kojim sam okružen tu u Meneghetti restoranu. Ali evo ako moram izdvojiti to bi bio Heston zbog kreativnosti, Marco zbog strasti koju ima, Fulvio zbog znanja i Huber zbog vodstva. 

Zašto Meneghetti i kakav je osjećaj stvarati hranu u Istri? 

Ne postoji način za objasniti zašto Meneghetti, morate doći i vidjeti sami. Jednostavno je magičan. Moj posao ovdje je isto takav. Imam zadatak gostima pružiti gastro iskustvo koje je daleko iznad njihovih očekivanja i potpuno ih iznenaditi. Po mogućnosti, stvoriti im iskustvo koje nikada u životu neće zaboraviti. A osim toga, volim vino. Volim Meneghetti vino. Meni je ovo raj na Zemlji. 

Znam da pripremaš novi Meneghetti meni. O čemu se radi i koje namirnice najviše koristiš? 

Pripremat ćemo modernu europsku kuhinju s lokalnim sastojcima koji su pod jako velikim utjecajem ovog kraja. Tako će jedno od jela na novom meniju biti dimljeno janjeće meso s Paga, divlje šparoge, fermentirani luk i colatura. Od sastojaka volim koristiti apsolutno sve što se ovdje nudi. Od vrijednih tartufa i kavijara do skromnog kupusa. Tako učim i svoj tim. Moraju poštovati svaki sastojak koji ulazi u našu kuhinju i koji dolazi od dobavljača i farmera. 

I za kraj, koja su tvoja najveća postignuća? 

Za mene je to činjenica da gdje god da dođem, mnogo mladih kuhara želi raditi sa mnom, učiti od mene i žele me pratiti. Meni osobno je to najveća pohvala i kompliment. Ali pretpostavljam da me pitate za nagrade pa bi to bilo 64. mjesto 2017. godine na Global Best Chef awards, drugo mjesto 2017. godine na svjetskoj razini u kategoriji Food-art i dvije srebrne medalje Culinary Grand Prixa.

Meneghetti

Za kraj vam nemam dodati ništa više od onoga što je Andy rekao, jednostavno njegovu kuhinju morate probati jer se teško opiše riječima. 

Gastro priče i preporuke Andree Pančur možete pratiti i na njezinom blogu Andreine priče. 

Fotografije: Meneghetti PR