Svake prve srijede u mjesecu Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara vrata za besplatan posjet svim posjetiteljima.

Danas možete posjetiti muzej i besplatno razgledati aktualne i zanimljive izložbe postavljene diljem muzejskih galerija.

“Baciti istinu u lice” impozantna je retrospektiva umjetnika Ratka Petrića, čiji rad sigurno poznajete zahvaljujući njegovoj Aleji skulptura na savskom nasipu, jednom od najdistinktivnijih i najautentičnijih motiva suvremenog Zagreba. Petrić je jedan od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika, koji je u gotovo 50 godina umjetničkog djelovanja ostvario obiman, raznorodan i osebujan opus. Ovom izložbom javnosti se predstavlja prvi integralni kritički presjek cjelokupnog opusa, od kojih se mnogi radovi izlažu po prvi put. Možete vidjeti oko 300 radova ovog intrigantnog i originalnog autora – skulpture, makete, plakate i tiskovine, radove na papiru te arhivsku građu i multimedijske sadržaje.

CRO-CROMANJONAC, 1997., foto: Darko Bavoljak

Tu je i izložba fotografija „Equilibrium“ hrvatske umjetnice s pariškom adresom SofiaSilvije (pravim imenom Silvija Potočki). Duboko elaborirane i vizualno neodoljive fotografije motiva iz prirode tragaju za re-uspostavom ravnoteže u našem odnosu s prirodom. Nju previše lako gubimo gradeći antropocentrični sustav koji živimo.

SofijaSilvia, Survivor, 2015.

U Otvorenoj galeriji MSU-a pogledajte završnu izložbu učenika Američke međunarodne škole u Zagrebu (AISZ) koja se otvorila jučer. Na izložbi su prikazani radovi petero učenika 12. razreda AISZ-a koji ujedno predstavljaju i njihov završni rad temeljem kojeg će biti ocijenjeni nakon pohađanja dvogodišnjeg programa likovnog usmjerenja. Svaki učenik pripremio je i izjavu na engleskom jeziku o vlastitom stvaralaštvu i motivaciji, kao i kratke opise svakog pojedinog rada, a pomagali su čak i u organizaciji postava. Izložba će biti otvorena do 25. travnja, stoga nemojte propustiti pogledati radove ovih mladih umjetnika!

Leterman, 1983., foto: Darko Bavoljak
Leterman, 1983., foto: Darko Bavoljak

 

Foto: PR MSU