Večeras počinje Dan i noć na PMF-u, znanstveno-popularni scenski spektakl! Genijalno je to događanje koje na originalan i zabavan način približava znanost javnosti

Rekli bismo da se radi o potezu trenutno prilično potrebnom, posebno jer smo svjedoci vremena gdje su znanstvene činjenice i istina ponekad na “skliskom terenu”. O tome što vas čeka večeras na Horvatovcu od 19 sati otkrio nam je izv. prof. dr. sc. Ivica Đilović jedan od glavnih koordinatora Dana i noći na PMF-u!

Događanje “Dan i noć na PMF-u” je u niskom startu, pripreme teku kao da se priprema manji glazbeni festival, ali međunarodnih razmjera. Koliko je zahtjevno ili bolje rečeno izazovno organizirati jedno ovakvo događanje?

Izazovi koje smo postavili su vrlo zahtjevni. Ovo je prvo događanje ovog tipa u RH te su očekivanja velika. Sve je naravno praćeno pozitivnom tremom i uzbuđenjem te jedva čekamo da sve počne.

Očekujemo zabavu i dobar provod večeras, no recite, koliko je znanost zapravo zabavna?

Znanost je izuzetno zabavna! Nipošto nije suhoparna i nezanimljiva. Biti u prilici stalno istraživati nešto novo i kročiti novim putevima čini je divnom.

Prema Vašem dosadašnjem iskustvu organiziranja događanja ovog tipa na fakultetu; koliko ona pomažu i djeluju u populariziranju znanosti u javnosti? Tko se na kraju najviše “zakači” za znanost i što mislite zašto?

Popularizacija znanosti je vrlo biti segment društenog djelovanja. Djeca, već od najranije dobi, pokazuju veliki interes za znanstvenim sadržajima. Nažalost, ta zainteresiranost se gubi tijekom odrastanja, a naš je cilj održati taj interes živim.

Dan i noć Na PMF-u

Predavači i voditelji radionica djeluju kao osobe koje strastveno žive svoj poziv? Je li je to uvijek slučaj? Postoji li zapravo arhetip “mad scientista”, naravno misleći na njega u najboljem i pozitivnom kontekstu (ovdje nam, naravno, na pamet pada dr. Emmetta “Doc” Brown iz trilogije “Povratak u budućnost”)?

Možda nekima djelujemo čudno, osebujno, otkačeno, u svom filmu…no znanstvenici su samo ljudi. Dr. Emmet je fiktivni lik, a mi stvarno postojimo!

Što ćemo kao puki promatrači, koji ne znaju ništa o znanosti (ili znaju jako malo), naučiti i doživjeti večeras?

Pokušat ćemo  vas zaintrigirati dijamantima, crnim rupama, brojevima, apsurdnošću života…a sljedeći put kad okusite kockicu čokolade…sjetit ćete se znanosti.

Dan i noć Na PMF-u

I za kraj, što je nakon METAstabilnosti? Vraćamo li se u “normalno”?

Metastabilnost obuhvaća nešto nepredvidljivo i neizvjesno. Neće nestati, samo nas čeka iza ugla, u nekom novom ruhu!