Stotinu godina stara tunika ukrašena ruskim vezom, s potpisom modne kuće Chanel, prije nekoliko mjeseci stavljena je na aukciju i sada prodana za nevjerojatnih 130.000 eura!

Nakon jednog stoljeća Chanelova tunika pronađena je u kutiji na tavanu dvorca u Grasseu. Riječ je o modelu iz kolekcije proljeće 1922. – tunici širokog kroja od crnog svilenog krep, dugih rukava, četvrtastog izreza, ukrašenoj crvenim, žutim i zelenim svilenim vezom, kao i srebrnim nitima.

Odjevni predmet je 7. listopada stavljen na prodaju od strane Maurice Auction, pariške aukcijske kuće za umjetnost i luksuz. Uz početnu cijenu od 10.000 eura, na kraju je prodan za 130.000 eura, svjetski rekord za Chanelov komad iz tog vremena.

Chanel tunika

Tradicionalno, likovna umjetnost poput slika, srebra i namještaja uglavnom se nalazi u obiteljskom inventaru, ali stara odjeća, tekstil, čipka i bižuterija obično nisu, pa je ovo još jedna zanimljivost.

O samom natjecanju da se postane vlasnik ovog rijetkog primjerka, dužnosnik aukcijske kuće izjavio je: “Priznajem da je ovo za mene bio lot koji sam s nestrpljenjem očekivao. Posljednji lot na aukciji – dva telefona žestoko su se borila za 10.000 eura, a u nekoliko minuta cijena je eskalirala na deset puta veću cijenu i pala je na 100.000 eura (130.000 s porezom i premijom). Odmah sam nazvao prodavača (koji taj dan nije pratio prodaju) da mu kažem novosti. Prva reakcija bila je zapanjena tišina. Nakon što se oporavio od ugodnog šoka, moj klijent je izjavio “Moja obitelj i ja zahvalni smo što smo naši preci i mi sami sačuvali ovaj povijesno važan Chanelov odjevni predmet tijekom proteklih stotinu godina i što će ga novi vlasnik pravilno cijeniti, čuvati i izložiti budućim generacijama na proučavanje i divljenje.”

 

Fotografija: Kerry Taylor PR