Neovisno o tome koji žanr preferirate, evo par jako zanimljivih podcasta koji na svjež način pričaju o postojećoj literaturi i naravno, daju nam puno preporuka na što se baciti sljedeće

Sentimental Garbage

Novinarka i spisateljica Caroline O’Donoghue razgovara s drugim spisateljicama o najnepravednije stereotipiziranom žanru, chick-litu. Urednica ovog zabavnog podcasta tvrdi da je chick-lit daleko od “guilty pleasurea”, jer bi se, smatra ona, trebao slaviti kao legalna dokumentacija ženskog iskustva. Ipak, ne bave se samo feminizmom. Zabavno je, promišljeno i osvježavajuće kako pristupaju ovoj temi posebnosti chick-lita.

The History Of Literature

Autor i književni stručnjak Jacke Wilson putuje kroz vrijeme kako bi preispitao najveće književne trenutke i postignuća povijesti, od seciranja života naših najvećih autora do pisaca koji su služili u vojsci, do “Epa o Gilgamešu”. Savršen audio suputnik za svakoga koga zanima gdje se književnost nalazi i odakle potječe, a posebno će biti čak i onima koji se književnošću aktivno bave.

Selected Shorts

Volite storytelling? Ne gledajte dalje. Ovo je jedan od najboljih takvih podcasta. U produkciji WNYC radijske postaje National Public Radio u New Yorku, “Selected Shorts” je live događanje u kojem glumci na ekranu i pozornici čitaju klasičnu i novu kratku fantastiku pred publikom uživo. Tijekom godina na pozornici su bili brojni poznati glumci, autori i stand-up komičari, poput Stephena Colberta, Cynthie Nixon i Jane Kaczmarek.

Imaginary Worlds

Ako ste ljubitelj fantasyja, svidjet će vam se ovi “imaginarni svjetovi” voditelja i urednika Erica Molinskyja. Ovaj podcast istražuje fantasy, sci-fi i druge izmišljene svemire, i to ne samo u književnosti – bavi se i filmom, serijama i stripom. Iako, Potteru su posvetili nekoliko epizoda.

 

Foto: Giphy