Jedno od mjesta u Zagrebu je posljednje dvije godine obilježilo stvarno pripadnike sve generacije i našu kulturnu, umjetničku i društvenu scenu. Centar mladih Ribnjak je ne samo živnuo, već u posljednje dvije godine iznjedrio nekoliko programa bez kojih više ne možemo zamisliti Zagreb.

Centar mladih Ribnjak – Alternativna nastava

No, ono što smatramo da svakako treba posebno istaknuti jest njihov program ALTERNATIVNE NASTAVE u zagrebačkim školama koju su započeli u 2023. godini i nadamo se da će ga nastaviti i razvijati i dalje. Naime, Alternativna nastava Centra mladih Ribnjak je alternativna, interkulturalna nastava i poticajan je susret učenika osnovnih i srednjih škola s drugim i drugačijim kulturama, ljudima, običajima, umjetnicima, intelektualcima, aktivistima iz raznih dijelova svijeta, koji su postali naši sugrađani i ujedno mogu biti i naši učitelji u interkulturalnom dijalogu.

Centar mladih Ribnjak

Kako izgleda školski sat kad nastavu, na primjer, preuzme glazbenik iz Senegala, slikarice iz Ukrajine i Pakistana, umjetnica iz Afganistana? Kako izgleda raspjevana geografija kad ju predaje pjevačica iz Kameruna? Koliko znamo o bogatoj povijesti, pismu i kulturi Iraka? Znamo li tko su Kurdi, gdje žive i kakva je razlika između nacionalnih i etničkih zajednica? Filmski režiser Miroslav Sikavica zabilježio je provedbu alternativne nastave u zagrebačkim školama tijekom 2023. te donosimo ovaj inspirativan kratki film, pogledajte ga!

Fotografije: Stanislav Habjan (vizual/čestitka), Centar mladih Ribnjak (naslovna fotografija)