Nakon što smo vidjeli ovu snježnu fotografiju bajkovitog Neuschwanstein dvorca, ne možemo prestati istraživati Instagram profil ovog travel & outdoor fotografa iz Erfurta

Jedan od najljepših dvoraca Njemačke smatra se jednim od simbola romantizma 19. stoljeća, a mnogi ga vežu uz Disneyeve animirane bajke. Njegov naziv Neuschwanstein, ili u doslovnom prijevodu “novi labudov kamen”, nadjenuo mu je bavarski kralj Ludwig II. koji ga je dao izgraditi 1869. godine u regiji Allgäu – inspiriran Wagnerovom operom Lohengrin i srednjovjekovnim likom labuđeg viteza. 

Iako ovaj kraljevski ekscentrik koji je naslijeđeni novac trošio na ambiciozne arhitektonske projekte nije dočekao završetak gradnje dvorca 1886. godine, ostao je kao trajni podsjetnik na njegovu nesretnu sudbinu – a ovaj osjećaj melankolije najbolje možete osjetiti ako gledate fotografije dvorca upravo uz preludij Wagnerove opere.

Stoga nije čudo da su dvorci čest motiv Tomovih fotografija, pogotovo uzevši u obzir da se u Njemačkoj nalaze neki od najspektakularnijih dvoraca na svijetu – od srednjovjekovnih utvrda do plemenitih palača, pri čemu su neke od njih još uvijek u vlasništvu izvornih obitelji. 

Od dvorca Hohenschwangau (u doslovnom prijevodu – “dvorac grofa visokog labuda”) koji je u 19. stoljeću izgrađen na ostacima tvrđave Schwangau, srednjovjekovnog dvorca Eltz kojeg okružuje rijeka Elzbach, dvorca Leuchtenburg koji se još u 18. stoljeću koristio kao zatvor i mentalna ustanova, dvorca Hohenzollern kao rodovsko ishodište istoimene moćne obitelji čiji su članovi u 19. stoljeću postali njemački carevi – Tomove fotografije dokazuju da je Njemačka “zemlja tisuću dvoraca”.

Osim svojim afinitetima prema povijesnoj arhitekturi i istančanom estetikom, o čemu svakako dovoljno govori i fotografija slavnog hotela Belvédère na švicarskom Furka Pass kao neodoljiva asocijacija na genijalnog Wesa Andersona, Tom će vas zasigurno oduševiti predivnim pejzažnim fotografijama snimljenim na nevjerojatnim lokacijama diljem Europe. 

A zato i ne čudi da je Tom surađivao s top svjetskim outdoor brendom The North Face čiji je moto – “Never stop exploring”.

Ali u svakom slučaju, fotografije govore više od riječi – stoga definitivno preporučujemo da zapratite Instagram profil Toma Jünemanna

Foto: Tom Jünemann, Instagram