Špageti carbonara iliti pasta carbonara jedno je od najjednostavnijih a toliko omiljenih jela. Znate li kako se radi carbonara, ali ona, originalna, prava? Čitajte u nastavku
Talijani su jednostavno masterchefovi kad se radi o jednostavnoj a slasnoj hrani. Trebamo li reći išta dalje od rižoto, pasta, njoki, sladoled, lazanje, pizza? Zato je talijanska kuhinja jedna od najomiljenijih na svijetu, a osim nabrojanih, poput pizze za koju bismo mogli reći i da je doslovno najomiljenije jelo na svijetu, među najpoznatijim receptima svakako je onaj za talijansku carbonaru, to jest jelo poznato kao pašta carbonara. S naglašenim R! Bilo da volite carbonaru s malo vrhnja ili bez, želite li izbjeći jaja imamo recepte za vas. Čekaju vas u nastavku. P.S. A ako ne možete konzumirati tjesteninu, imamo mali trik – umjesto paste, sirovu tikvicu narežite na trakice kroz spiralizator i voila! Uživajte!
Originalni carbonara recept by Antonio Carluccio
Sastojci
Pasta carbonara bez jaja
Sastojci
400 g tjestenine
150 g pancete
4 trokutića topljenog sira za mazanje
250 ml vrhnja za kuhanje
100 g ribanog parmezana
žličica soja umaka
Priprema
Stavite kuhati vodu za tjesteninu. U međuvremenu nasjeckajte pancetu te je popržite na maslaca. Dodajte trokutiće sira, pričekajte da se malo rastopi te zalijte vrhnjem za kuhanje. Ako imate soja umaka dodajte jednu žlicu. Na kraju dodajte jednu vrećicu ribanog parmezana.
Špageti carbonara s vrhnjem
Sastojci
300g pancete
400g tjestenine
pola srednjeg crvenog luka
3 češnja češnjaka
80g naribanog parmezana
300g kiselog vrhnja
papar
prstohvat Vegete
origano
peršin
Priprema
Narežite pancetu na trakice te nasjeckajte luk i češnjak. Tavu stavite na umjerenu vatru te ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postakle. Ubacite pancetu i pirjajte dok ona lagano ne porumeni. Nakon toga ubacite vrhnje, parmezan, papar, vegetu i origano te pirjajte 5-10 min. Pred sam kraj ubacite svježi peršin i kuhanu tjesteninu, promiješajte i poslužite.