Kultni britanski izdavač Thames&Hudson nedavno je objavio knjigu “Plakati. Vizualna povijest”, a kao vrijedan dio ove svjetske zbirke uvršten je antologijski rad Borisa Bućana.

Istaknuti hrvatski slikar, dizajner i grafičar Boris Bućan je za splitski HNK 1983. godine dizajnirao danas kultni plakat za balete Žar ptica i Petruška Igora Stravinskog. Šestodijelni plakat velikih dimenzija zasigurno je najpoznatiji primjer Bućanova osebujnog i prepoznatljivog dizajna i jedan u nizu koji je nastao tijekom plodonosne suradnje sa splitskim kazalištem 1980-ih. Upravo je ovaj plakat izabran za naslovnicu kataloga izložbe The Power of Poster londonskog Victoria and Albert Museum-a iz 1998. godine, koji je izdan uz istoimenu izložbu 250 najboljih svjetskih plakata nastalih nakon 1870. Danas su primjerci ovog plakata nezaobilazni dio fundusa mnogih svjetskih relevantnih zbirki i muzeja, napisala je Galerija umjetnina Split još u svibnju ove godine na svom Facebook profilu.

Antologijski je plakat “Žar ptica” bezvremenskog Borisa Bućana upravo dobio još jedno priznanje kako pripada svjetskoj umjetničkoj riznici. Našao se među 300 najboljih ostvarenja koje su odabrale Gill Saunders i Margaret Timmers iz muzeja Victoria&Albert u Londonu, a ukoričio ih je izdavač Thames&Hudson. Plakat je također, dio Zbirke crteža, grafika, plakata i radova na papiru koja obuhvaća građu od početka 20. stoljeća do danas, a nalazi se u zagrebačkom MSU. Ova najopsežnija zbirka Muzeja suvremene umjetnosti trenutačno broji oko 6360 muzejskih predmeta. Više o njoj pronađite ovdje.