Jesen je idealan period za okupljanje i druženje s prijateljima u cozy ambijentu i uz dobru hranu, stoga vam za vikend donosimo ukusne i kreativne recepte koje smo pronašli na facebook stranici splitske arhitektice Anite Karaman, a koja stoji iza genijalnog food bloga Možeš se udat’ o kojem smo već pisali kad smo se oduševili zdravim kolačem od mrkve

Ovo puta, u potrazi za zanimljivim idejama za brunch, oduševili smo se Anitinim idejama. Na stolu je Anita poslužila: handmade kroasane, kremastu kajganu s mileramom, labneh (kuglice od cijeđenog jogurta) uvaljane u pečeni lješnjak i za’atar salatu od crne leće, špinata i jogurta.

Brunch by Anita karaman
Domaći kroasani

Uz to su tu bezglutenski krekeri s rižinim brašnom i sjemenkama, ukiseljene dunje s gorgonzolom dolce i Brie sirom i Blintzi (vrsta slatkih palačinki) punjeni sirom, posluženi s domaćim džemom od pečenih šljiva bez šećera.

Brunch by Anita karaman
Blintzi punjeni sirom
Brunch by Anita karaman
Brie sir i ukiseljena dunja

U nastavku donosimo par recepata koji su nas oduševili.

Recept za slane krekere s rižinim i bademovim brašnom

Slani krekeri s rižinim i bademovim brašnom by Anita Karaman

Sastojci

65 g integralnog rižinog brašna (može i heljdino)
50 g badem brašna (može i neki drugi mljeveni orašid)
40 g konopljinih sjemenki (ili sezama)
20 g sezama (ili suncokretovih sjemenki ali onda ih treba samljeti)
15 g mljevenih lanenih sjemenki
¼ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
10g maslinovog ulja
55 g vode

Priprema

Pomiješajte sve sastojke i formirajte u kompaktno tijesto.
Prebacite na papir za pečenje i razvnomjerno razvaljajte na otprilike 2mm debljine.
Izrežite na željene oblike i staviti peći na 170c ventilirano pečenje, 25min.
Držite u hermetički zatvorenoj posudi kako bi ostali hrskavi što dulje

Recept za labneh

Labneh kuglice by Anita Karaman

Sastojci

1 kantica grčkog jogurta

20 g lješnjaka

1 žličica soli

1 žličica dimljene paprike

1 žličica Z’atar začina

Priprema

Za labneh, jednu ili dvije velike kantice grčkog jogurta posolite i stavite u čistu gazu ili kuhinjsku krpu, zavežite je u svežnjić i objesite o kuhaču koju ćete postaviti na veću zdjelu. Neka se cijedi preko noći u hladnjaku. Ujutro krupno nasjeckajte lješnjake, pomiješajte ih sa solju, za’atarom i mrvicom dimljene paprike. Smjesu stavite u tanjur i pažljivo na nju stavite žlicu ocijeđenog jogurta. Pospite sa svih strana lješnjacima i pažljivo oblikujte kuglicu.

Recept za savršenu kajganu

Savršena kajgana by Anita Karaman

Sastojci

4 domaća jaja

50g maslaca

1½ žličice soli

2 žličice milerama

1 neprijanjajuća tava

Priprema

Tajne savršene kajgane: maslac, neprijanjajuća tava, domaća jaja, sol, lagani plamen, puno miješanja i nježno kuhanje. Nemojte je prekuhati, neka ostane ‘mokra’. Kad svi sluzavi dijelovi naočigled nestanu, odmah maknite s vatre i umiješajte malo milerama. Popaprite i poslužite odmah.

Recept za salatu od leće prema receptu Yotama Ottolenghija

Salata od leće prema receptu Yotama Ottolenghija by Anita karaman

Sastojci

300g crne leće

1 svežanj špinata

1 poriluk

1 žličica mljevenog  kumina i korijandera

100g grčkog jogurta

1 žličica soli i papra

50g maslinovog ulja

Priprema

Pomiješajte kuhanu crnu leću i  dinstani luk ili poriluk koji ste dovršili češnjakom i žličicom samljevenog tostiranog kumina i korijandera, sok limuna, korica limuna, grčki jogurt, mladi špinat, sol, papar i maslinovo ulje.

Foto: Jelena Katavić