Nedavno smo se okušali u zdravijoj verziji carrot cakea Anite Karaman, poznate i kao food blogerice Možeš se udat’, koji ćemo sigurno zapisati u svoju bilježnicu recepata

”Obožavam carrot cake, ali i zdravije varijante takvih slastica koje postojano ulaze u moj kuhinjski repertoar. Naravno, poticaj za nastanak kolača je bila priprema ručka za grupicu ljudi koja izbjegava šećer, gluten, žitarice, jaja i mliječne proizvode”, kaže nam Anita. ”Ljepljivu podlogu čine drobljeni orasi, datulje, bademi, mrkva i kokos, cimet i đumbir, dok je krema klasična za sirove torte, od kokosovog mlijeka, indijskih oraščića i limuna. ”Slobodno dodajte grožđice ili sušene marelice u smjesu, koricu naranče ili med u kremu. Kako je krema od indijskih oraščića nešto skuplji dio kolača, od smjese za podlogu možete oblikovati kuglice i uvaljati ih u kokos ili orahe, za zdravi snack ili desertni zalogaj.”

Recept za zdravi carrot cake:

Za podlogu:
150 g oraha
40 g ribanog kokosa
50 g badema
1 žličica cimeta (po mogućnosti cejlonskog)
1 žličica sušenog đumbira
10 otkoštenih Medjool datulja (ili samo 200g običnih, otkoštenih datulja)
100 g fino naribane mrkve
Za kremu:
150 g indijskih oraščića
30 g kokosova ulja
80 g gustog kokosovog mlijeka
80 g eritrita (ili 3-4 žlice meda ili javorovog sirupa)
1 žlica soka od limuna
Priprema:
Noć prije, ili barem 2-3 sata prije, namočite indijske oraščiće u vodi.

Priprema:

1. Za podlogu, u sjeckalicu stavite orahe, bademe, kokos, cimet i đumbir pa ih djelomično usitnite. Ubacite nasjeckane datulje i pulsirajte kako biste dobili vlažnu smjesu koju prstima možete kompaktno oblikovati. Dodajte mrkvu i još kratko izmiksajte. Napomena: ako koristite jako suhe datulje, prethodno ih namočite. Ako koristite svježe ili medjool, one će biti dovoljno sočne.

2. Ako želite, sada možete oblikovati energetske kuglice i uvaljati ih u kokos ili sjeckane orahe. Ako želite tortu, obložite kalup papirom za pečenje i utisnite smjesu. Moj kalup je kvadratni, dimenzija 18 x 27 cm.

3. Za kremu, lagano zagrijte kokosovo ulje i mlijeko s eritritom kako bi se eritrit otopio. Ako koristite med ili javorov sirup, možete preskočiti zagrijavanje. U blender ili sjeckalicu ubacite ocijeđene oraščiće, kokosovo ulje, mlijeko i limun, pa izblendajte u glatku kremu. Ja je dodatno ‘prođem’ štapnim mikserom jer tako dobijem glađu smjesu.

4. Prelijte kremu preko podloge i ukrasite po želji. ”Ja sam je posula sjeckanim orasima i drobljenim zrnima kakaa.”

5. Spremite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se krema stisnula.

Anita Karaman je diplomirana arhitektica koja u slobodno vrijeme uživa u kuhanju i food blogganju. Ljubav prema hrani razvija odmalena, odrastajući u obiteljskom restoranu, zbog čega su joj mediteranska domaća jela i plodovi mora ostali kao referentna točka dobrog kuhanja. U svojoj interpretaciji voli im (i uspijeva!) dodati nešto svoje, ponukana utjecajima inozemnih kuhinja i suvremenih tehnika. Fokusirana je na svježe, sezonske i lokalne namirnice, a o jelu razmišlja kao o bilo kojem kreativnom produktu: pažljivo izbalansiranoj kompoziciji u kojoj ništa ne smije biti višak. Svoj Možeš se udat’ blog vodi od 2016. godine, a ime je posveta najčešćoj reakciji na njezino (a i, vjerujemo, vaše) kuhanje. ”Istovremeno uvjerljivo najiritantnija i pomalo draga, jer iskazuje odobrenje, potvrdu i uživanje u mom trudu i uloženoj ljubavi, što me ispunjava iznimnim zadovoljstvom.” Potražite je i na Instagramu i Facebooku!

Foto: Jelena Katavić