Tema brijanja lica kod žena već neko vrijeme cirkulira internetom te se velik broj skinfluencera kune u ovaj tretman. Kao neke od prednosti brijanja lica ističu mekšu kožu na koju šminka bolje prianja, manjak problema s prištićima ili aknama te općenito bolji izgled kože jer redovito uklanjanje gornjeg sloja odumrlih stanica kože može pomoći proizvodima za njegu da prodru u dublje slojeve kože i budu učinkovitiji. Međutim, je li to doista tako?

Primarni razlog zbog kojeg žene briju lice jest uklanjanje dlačica koje mogu biti uzrok određene vrste nelagode. To uključuje dlačice na bradi, iznad usana te na obrazima i vratu. Uklanjanje dlačica iznad usana ili na bradi uglavnom se radi pincetom ili voskom, ali problematičan dio predstavljaju obrazi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by By Didem (@bydidem)

S obzirom na to da je riječ o specifičnoj temi, pravi odgovor na pitanje je li brijanje lica kod žena preporučljivo te donosi li isto benefite ili potencijalne probleme, potražili smo kod dr. Snježane Kramarić, specijalistice dermatovenerologije iz Poliklinike Bagatin.

“Kratki odgovor je – ne, nije preporučljivo. Svaka žena ima dlačice na licu, koje su u većine žena velusne dlake, dakle tanke, prozirne, gotovo nevidljive. Za razliku od njih, terminalna dlaka na licu je deblja, tamnija i vidljiva pa ih žene koje ih imaju na nadusnici, bradi ili na licu postranično žele ukloniti. Jedna od brzih metoda jest brijanje neželjenih dlaka. Brijanjem se dlačica zapravo ne zadebljava, ali zbog nastalog presjeka dlačice, ona se čini tamnijom i tvrđom. Estetski rezultat nije zadovoljavajući jer se uvijek obrijana regija čini tamnijom od okolne kože. S vremenom, učestalim brijanjem dolazi do urastanja dlačica u kožu, stvaranja upalnih i bolnih hiperpigmentiranih papula koje sporo prolaze i vrlo često iza njih ostaje postupalno hiperpigmentirano žarište. Rješenje za uklanjanje neželjenih dlačica s lica jest laserski tretman u cilju značajne i dugoročne redukcije dlaka s izvrsnim estetskim rezultatom”, objašnjava dr. Kramarić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kelsey Simone (@k.els.e.y)

Stoga, zaključak je da uklanjanju dlačica s lica pristupite kroz konzultacije s dermatologom koji će najbolje moći odgovorit na vaše želje i potrebe te sukladno tome – odaberete metodu koja neće donijeti negativne rezultate!

Foto: Instagram, Unsplash