Joel i Ethan Coen, poznati kao Braća Coen, američki su filmski redatelji, scenaristi i producenti. Tijekom više od 20 godina, dvojac je napisao i režirao brojne uspješnice, od urnebesnih komedija, krimića, drama do tragikomedija.

Joel i Ethan Coen su “dvoglavi redatelj”

Braća svoje filmove pišu, režiraju i produciraju zajedno, iako je donedavno Joel dobivao pojedinačno pridane zasluge za režiju, a Ethan za produkciju. Često se izmjenjuju kod honorara za scenarij, dok se zajednički potpisuju za scenarij pod pseudonimom “Roderick Jaynes”. U filmskoj industriji su poznati kao “dvoglavi redatelj” jer dijele slične vizije o tome kako bi njihovi filmovi trebali izgledati.

Filmovi braće Coen kombiniraju suhi humor s oštrom ironijom i šokantnim prizorima, najčešće nizanjem kadrova. Coenovi vole ne stavljati uvodnu špicu na sami početak filma. Oni su među rijetkim redateljima koji su pokazali zanimanje za urnebesne komedije tridesetih i četrdesetih te su neke elemente iz tih filmova uključili u vlastite filmove; neki njihovi filmovi kao što su Mr. Hula-Hoop i Razvedi me, zavedi me u potpunosti su urnebesne komedije, dok se drugima ponekad pojavljuju šašavi likovi kao cameo nastup Stevea Buscemija u Millerovu raskrižju. Njihov stil karakterizacije stvara svijet u kojem se čak i likovi s malim govornim dionicama doimaju važnim.

Nema zemlje za starce
Nema zemlje za starce

Retrospektivu filmova braće Coen u kinu Tuškanac u ponedjeljak, 2.1., započeo je film Nema zemlje za starce (2007), jedan od njihovih najcjenjenijih naslova. U impresivnom spoju naturalističke triler-drame s elementima noira i modernog vesterna, pedantno režiranog s mnogo stila, pozabavili su se banalnošću zla i nepredvidivim putevima sudbine. Javier Bardem je osvojio brojne nagrade za svoju upečatljivu izvedbu, a njegovi ravnopravni glumački partneri su Josh Brolin i Tommy Lee Jones.

Filmovi Joela i Ethana Coena u pravilu su uspjele, žanrovski raznolike, ironične, zabavne, inteligentne i na neobičan način humane crnohumorne posvete klasičnim filmskim naslovima iz zlatnog doba Hollywooda. Bez obzira na obrađivani žanr, u rukama darovitih redatelja žanrovski kanoni redovito bivaju učinkovito ironizirani i nadograđeni bizarnim, nadrealnim humorom, te se s pravom smatraju vodećim predstavnicima suvremenog američkog nezavisnog filma.

Fargo

Prepoznatljiva obilježja njihova autorskog rukopisa, od pomaknutih likova i bizarnosti preko brojnih inverzija i paradoksa do crnog humora i groteske, vidljiva su i u njihovom kultnom filmu Fargo iz 1996. Prema mnogima i najuspjelije djelo u njihovoj dosadašnjoj karijeri, izvrsna je crnohumorna noirovska kriminalistička drama ovjenčana Oscarom za najbolju glavnu žensku ulogu (fantastična Frances McDormand!) i najuspjeliji scenarij te nagrađena za režiju u Cannesu.

Na programu će se naći i kultna anarhoidna kriminalistička komedija Veliki Lebowski iz 1998. Naslovni lik je upečatljivo odigrao Jeff Bridges, a njegova najboljeg prijatelja tumači također sjajni John Goodman. Odlično režiran film s osebujnim i slikovitim likovima, nadrealnim sekvencama snova, sjajnim dijalozima i eklektičnim soundtrackom stekao je brojne obožavatelje. Štoviše, 2002. je pokrenut festival posvećen Dudeu Lebowskom, a 2005. je utemeljena i religija nazvana Dudeizam.

Veliki Lebowski

Prikazat će se i najhumaniji film braće Coen Arizona Junior iz 1987.; dinamična i šarmantna komedija koja u vrijeme premijere nije ostvarila značajniji uspjeh, da bi kasnije stekla kultni status. Film je nabijen vizualnim gegovima, slikovitim nekonvencionalnim likovima, efektno pomaknutim situacijama, sjajnim dijalozima, folk-glazbom i raskošnim koloritom. Sjajne uloge u filmu ostvarila je kompletna glumačka postava predvođena Nicolasom Cageom i Holly Hunter.

Odlična crnohumorna egzistencijalna drama Ozbiljan čovjek iz 2009. dijelom je autobiografsko djelo braće Coen u kojem su se vratili korijenima i jednostavnim pričama o “malim” ljudima. Film duhovito propitkuje fatalizam i odnos prema religiji i Bogu, a od sardoničnog humora Coenovih knedla neprekidno zastaje u grlu. Riječ je o inteligentnom i intelektualistički usmjerenom filmu koji s lakoćom osvaja naklonost gledatelja. U filmu Michael Stuhlbarg glumi glavnu ulogu Larryja Gopnika, profesora fizike kojemu se život promijeni kroz nekoliko iznenadnih događaja. Ovaj intrigantni glumac je 2018. imao čak dvije jako zapažene sporedne, ali važne uloge – onu oca u filmu “Call Me By Your Name” te ulogu ruskog špijuna i znanstvenika u filmu “The Shape of Water”. Tada je postao poznat široj, svjetskoj publici. Odličan je u svakoj svojoj ulozi, sporednoj i glavnoj… No, u filmu “Ozbiljan čovjek” je fantastičan. Ako ga još niste pogledali, sada vam je odlična prilika pogledati film u kinu!

Ozbiljan čovjek

Retrospektiva donosi i kriminalističku dramu Krvavo jednostavno iz 1984., dugometražni prvijenac Joela Coena koji mu je osigurao nagradu žirija na Sundance festivalu. Iako nepotpisan, na filmu je radio i Ethan, a zajedno su nastavili raditi na svim budućim projektima, pa su tako snimili izvrsnu kriminalističku dramu Millerovo raskrižje iz 1990. u kojoj su se pozabavili sukobima gangstera za vrijeme prohibicije u SAD-u.

U sklopu programa bit će prikazan i Barton Fink iz 1991. Film je to o scenaristu kojeg muči spisateljska blokada. Za naslovnu ulogu je sjajni John Turturro nagrađen za najboljeg glumca u Cannesu, žiri festivala je jednoglasno Zlatnu palmu dodijelio filmu, a Joelu nagradu za režiju. Publika će moći pogledati i Mr. Hula Hoop u kojem je glavnu ulogu odigrao Tim Robbins, dok među ostalom glumačkom postavom valjda izdvojiti Paula Newmanna.

Mr Hula Hoop

Među filmografijom braće Coen izdvaja se i kriminalističkla drama Čovjek kojeg nije bilo. Otvorena posveta film noiru, snimljena u crno-bijeloj tehnici i s Billy Bob Thorntonom u glavnoj ulozi, osvojila je nagradu za najbolju režiju na festivalu u Cannesu. Veliku nagradu žirija u Cannesu dobila je i egzistencijalna glazbena drama U glavi Llewyna Davisa, kojom su Coeni su dali dojmljivu posvetu njujorškoj folk-sceni i njezinu stvaranju početkom 1960-ih.

Braća Coen uspješno su se okušala i u vesternu snimivši Čovjek zvan hrabrost, preradu istoimenog filma iz 1969. godine kojeg je režirao Henry Hathaway s Johnom Wayjenom u glavnoj ulozi. Coeni su ulogu šerifa Reubena J. “Roostera” Cogburna dodijelili Jeffu Bridgesu, dok ostatak zapažene postave čine Matt Damon, Josh Brolin i tad mlada Hailee Steinfeld, a film je prikupio 10 nominacija za Oscara.

Čovjek zvan hrabrost

Konačno, publika će imati prilike uživati u zabavnoj komediji Spaliti nakon čitanja s cjelokupno sjajnom glumačkom postavom koju čine George Clooney, Brad Pitt, John Malkovich, Frances McDormand i Tilda Swinton, kao i romantičnoj komediji Zavedi me, razvedi me, te avanturističkoj krimi-komediji Tko je ovdje lud?, inspiriranoj Homerovom Odisejom za koju je Clooney osvojio Zlatni globus.

Tjedan nakon nove godine provodimo u kinu Tuškanac je na redu novi ciklus Portreti, ovog puta posvećen ovom “dvoglavom redatelju”, a kada se filmovi prikazuju saznajte na linku.

Fotografije: stillovi iz filmova