Novi filmski ciklus u Kinu Tuškanac u srpnju donosi kultne naslove poput Sedmog pečata Ingmara Bergmana, Thelme i Louise Ridleya Scotta ili Paris, Texas Wima Wendersa, ali i rijetko ili nikada viđene u domaćim kinima kao npr. Les Valseuses (Going Places) Bertranda Bliera ili 66 američkih prizora Jorgena Letha. Film Događaj Vatroslava Mimice iz 1969. bit će ekskluzivno prikazan na 35mm vrpci.

Nastojeći biti u funkciji ljetnog avanturizma koji se budi na neizvjesnim cestama do odabrane destinacije za odmor, potičući nezaboravnu zabavu i oslobađanje od cjelogodišnjeg stresa, srpanjski filmski program kina Tuškanac donosi prikladno uzbudljiv tematski ciklus Film ceste.

Film ceste u Tuškancu

Ciklus filmova ceste prikazivat će se tijekom cijelog srpnja, a donijet će pregled suvremenih, ali i kultnih filmova različitih rodova i stilova već gotovo kultnog žanra koji se uglavnom odigravaju na putovanju – bilo ono simbolično ili doslovno.

Thelma i Louise

Na repertoaru će se naći filmovi kojima se uvijek vraćamo – Thelma i Louise Ridleya Scotta, Paris, Texas Wima Wendersa, Goli u sedlu Dennisa Hoppera, Sedmi pečat Ingmara Bergmana, zatim neki manje poznati, rijetko ili nikada viđeni na domaćim kino platnima poput 66 američkih prizora danskog redatelja Jorgena Letha, Plesačice valcera (Les Valseuses / Going Places) u kojemu je svoju prvu značajnu ulogu ostvario francuski glumac Gerard Depardieu ili Smeđi zeko (Brown Bunny) iz 2003.-e, manje poznati film kontroverznog američkog glumca i redatelja Vincenta Galloa.

Ovaj ciklus upoznaje s različitim kinematografijama i autorskim pristupima kojima cesta predstavlja glavni, ali ne i jedini zajednički nazivnik.Pored filmova inozemnih autora, istaknut će se i naslovi domaćih autora koje nesumnjivo možemo uvrstiti u kanonska ostvarenja filmova ceste – kultni H-8 Nikole Tanhofera, Događaj Vatroslava Mimice te Kratki izlet Igora Bezinovića, dobitnik Velike zlatne arene Pula film festivala 2017. godine.

Plesačice valcera

Iako tipični za američku kinematografiju, kroz srpanj putovat ćemo i francuskim, švedskim, danskim, talijanskim te hrvatskim filmskim cestama.

Nepredvidive filmske ceste nanijet će raznorazna traumatična ljubavna ili druga, nimalo bezlična intimna, ali i međuljudska iskustva potaknuta strastima, željama i nekontroliranim potrebama te traganjem za slobodom i mirom, a oštri zavoji devijantnih protagonističkih odluka i postupaka.

Avanture Priscille, kraljice pustinje

Stoga, pridružite nam se na estetikom primamljivim, a adrenalinom ispunjenim putovanjima koja provociraju norme, potiču širenje perspektiva, snažno osvješćuju i garantirano pružaju prijeko potrebnu količinu kako tragičnih, tako i spontano komičnih raspleta koje je u manjoj mjeri odredila sudbina, a u glavnini protagonistička boemska narav.

Fotografije: stillovi iz filmova