U petak je u zagrebačkom baru Botaničar otvorena nova izložba. Ovog puta seriju fotografija Homecoming izlaže sjajna Marina Benković i donosi nam uvid u jedan od najuzbudljivijih festivala na svijetu.

Kako je kustosica Bruna Kocijan napisala o ovoj izložbi i Marininom radu; „U svom dosadašnjem radu, fotografkinja Marina Benković njegovala je minimalistički stil prikazivanja bezvremenih krajolika čistih linija koji “izgledaju poput filmskih isječaka ili setova za grandiozne scene koje se tek trebaju dogoditi. Ono što njene fotografije čini uzbudljivima (osim same ideje putovanja na uslikana mjesta), jest potencijal onoga što bi se na njima moglo odigrati .“ Boravkom na ovogodišnjem festivalu Burning Man u pustinji Black Rock (Nevada, USA), autorica je napravila puni krug u svom fotografskom izražavanju – ogoljeni pejzaži sada su postali kulisa za spomenute dojmljive, oniričke scene čiji se puni potencijal teško mogao zamisliti. Bogati tonovi plave, zlatne, ružičaste i ljubičaste boje, posebno izraženi u zoru i sumrak, fotografijama daju specifičnu mekoću koja potiče imaginaciju i oblikuje atmosferične kompozicije.

Fokus se u ovoj seriji prenosi sa pejzaža na fluidne i nadrealne prizore umjetničkih instalacija i silueta „Burnera“ u nesvakidašnjim odjevnim kombinacijama na neobičnim prijevoznim sredstvima, nazirući se poput fatamorgane kroz pustinjski pijesak koji otežava svaku vizualnu orijentaciju i preciznost. Snovite fotografije, nerijetko izvan fokusa, formom i načinom izvedbe u potpunosti odgovaraju temi utopijskog eskapizma Burning Mana, festivala koji spaja sve velike Marinine ljubavi: umjetnost, pustinju, planine, glazbu i istomišljenike avanturiste koji se igraju na tankoj liniji između kaosa i reda, zabave i opasnosti, slobode samoizražavanja i snažnog osjećaja za zajedništvo.

Marina Benković rođena je u Labinu, a prije pronalaska stalne adrese u Zagrebu, živjela je u raznim dijelovima svijeta: od SAD-a, Francuske, do Italije gdje je studirala na Tršćanskom fakultetu za prevoditelje i tumače. Više od 10 godina radi kao freelance turistički pratitelj, pa je najveći dio vremena na putovanjima, savršenom okruženju za njen istraživački duh i neizmjernu ljubav prema impresivnim krajolicima. Krajolici su najčešći motivi njezinih fotografija koje je počela skupljati kao dio svojevrsnog putopisnog vizualnog dnevnika. Završila je intenzivni New York Institute of Photography – Professional Photography Course i tečaj fotografske agencije Magnum, „Alec Soth: Photographic Storytelling“, te „Chris Burkardov – Business of Photography“. 2018. g. sudjeluje u grupnoj izložbi „Ja sam…“ u Krku, a 2019. g. održava se njezina prva samostalna izložba INNER LAND(e)SCAPES u café galeriji Lav u Zagrebu. 2021.g. pohađa školu umjetničke fotografije Drugi Kadar, a završni radovi objavljeni su u tiskanoj publikaciji. Iste godine njen rad je objavljen u publikaciji Make it Red, kreativne agencije Beex Project iz Berlina.

 

Izložbu možete pogledati iduća dva tjedna.