Vida i Stanislav članovi su benda koji nam je zapeo za oko još na Akustici u Rockmarku, a uskoro će nastupiti na prvom virtualnom festivalu – Remote festivalu. Razgovarali smo s polovicom ovog šarmantnog dua – Vidom

Tko su Vida i Stanislav, čime se bave uz glazbu?

Srećom spadamo (još uvijek) među one kojima je glazba u nekom od svojih oblika jedino zanimanje. Ja sam glazbena pedagoginja, držim glazbene radionice za djecu i njihove obitelji, pjevam u Mi Vida i Elementalu, povremeno sinkroniziram pjesme u crtićima. Stanko svira u sto kombinacija, sklada i izvodi glazbu za kazalište i radio drame.

Kako ste se počeli baviti glazbom? 

Obiteljski salonski klavir me obuzeo u ranom djetinjstvu nakon čega priča ide očekivano: muzička škola, satovi pjevanja, Muzička akademija, bendovi… A Stanko je započeo klasičnim obrazovanjem na violončelu, no punk ga je odveo u neka druga glazbena područja. Danas uspješno spaja sve moguće žanrove i svira nekoliko instrumenata.

Kako ste se spojili glazbeno?

Stanka sam zapazila pradavnih dana kao uličnog svirača koji kao da je sišao iz neke druge dimenzije, nevjerojatno cool u svom stavu i svirci. Kad sam godinama poslije složila autorski materijal, intuitivno sam odlučila obratiti se baš njemu za suradnju, premda sam već poznavala velik broj muzičara. Osjećam da sam dobro odlučila.

Kako biste opisali svoj glazbeni stil?

Uopće nismo opterećeni stilskim žanrovima. Volimo sve više koketirati s elektronikom, danas postoji milijun podžanrova i pogubiš se u tome. Svaka pjesma pronađe neki svoj put do aranžmana koji najčešće ovisi o našem trenutačnom ukusu.

Koje glazbenike slušate, a koji su vam trenutno na playlisti?

Slušamo ogromnu količinu glazbe, ali evo izdvojit ću ono što nas je nedavno oboje inspiriralo i čemu se stalno vraćamo: Tanerelle i Sevdaliza (osobito live nastupi).

Osmišljavate sami i svoje glazbene spotove? Na što pazite kod produkcije? 

Za sada osmišljavamo sami, meni glazba jako često odmah dolazi u pratnji vizuala tako da mi se vrlo konkretno pokaže točno kakav spot želim pa mi je najpraktičnije da ga sami i radimo.

Predstavljate ste kao fluidna zajednica glazbenika, što to znači?

To znači da naši aranžmani nisu uklesani u kamen nego se mijenjaju s nama i pritom bi nas veselilo da se bendu pridružuju novi članovi, bilo privremeno ili za stalno i time doprinose tom “mijenjajućem” zvuku.

Nastupit ćete na nadolazećem Remote festivalu. Možete nam reći nešto više o tome kako će izgledati?

To je top secret! Čak i nama. Ekipa iz organizacije je duboko i ozbiljno zaorala u pripremu, ali kako je koncept nov i neisproban u našim krugovima, uzbuđeni smo i jedva čekamo ući u “naš” virtualni svijet u kojem očekujemo neočekivano.