Smješten na južnom dijelu otoka Menorca, gradić Binibeca Vell očarava posjetitelje svojim niskim, bijelo obojenim zgradama, uskim kamenim uličicama i labirintskim stepenicama. Poznat kao “Mykonos Menorce”, ovaj slikoviti primorski gradić privlači stotine tisuća turista godišnje, no popularnost ima svoju cijenu.

Unatoč svojoj ljepoti, Binibeca Vell, replika ribarskog sela iz 1960-ih, suočava se s velikim problemom – prenatrpanošću turista. Grad s jedva tisuću stanovnika godišnje posjeti više od 800 000 ljudi, što stvara brojne poteškoće za lokalno stanovništvo. Buka, invazivno ponašanje i otpad samo su neki od problema s kojima se svakodnevno suočavaju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Clémence Thomas & Alexandre V. (@decouvrirensemble)

“Turisti ulaze u kuće, sjedaju na stolice, uzimaju stvari, penju se po našim zidovima, organiziraju bučne proslave”, izjavio je jedan stanovnik za ElDiario.es. Ova situacija postala je neodrživa, a lokalna udruga vlasnika kuća odlučila je poduzeti korake kako bi zaštitila svoju zajednicu.

Udruga koja predstavlja 195 vlasnika kuća u Binibeca Vellu nije direktno optužila turiste, već smatra da je odgovornost na vlastima koje nisu uvele odgovarajuće propise. Kako bi se riješio problem, udruga je nametnula nova pravila za posjete. Od početka svibnja, posjetitelji su zamoljeni da dolaze samo između 11:00 i 20:00. Također, turiste se moli da se suzdrže od ulaska u kuće i penjanja na balkone.

Predsjednik udruge, Óscar Monge, izjavio je da će u kolovozu stanovnici glasati o mogućem konačnom zatvaranju kompleksa za posjetitelje ukoliko vlasti ne reagiraju. Lokalno vijeće pruža godišnju financijsku podršku od 25 tisuća eura za održavanje grada, no to nije dovoljno da se riješe svi problemi.

“Smatramo da smo privatno urbano naselje već 52 godine, ali postaje sve teže uživati u mirnom odmoru jer skupo plaćamo to što smo najpopularnija turistička atrakcija na Menorci,” rekao je Monge za lokalni tisak.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ESPAÑA 🇪🇸 SPAIN 🇪🇸 (@espanapic)

Problem turistizacije, odnosno prekomjernog turizma postaje sve izraženiji fenomen. Nažalost, na primjeru Menorce očigledno je da se manifestira kroz negativne učinke na lokalnu zajednicu, okoliš i infrastrukturu, ali i miran život lokalnih stanovništva, što bi, posljedično moglo prisiliti lokalce na iseljavanje.

Tako turizam, koji je izvorno zamišljen kao gospodarski spas za mnoge obalne gradove, sada prijeti da postane mač s dvije oštrice. Dok donosi značajne prihode, također stvara i brojne probleme koji često ostaju zanemareni. Lokalno stanovništvo suočava se s problemima poput prometnih gužvi, prekomjernog zagađenja, buke i gubitka identiteta zajednice.

Ako se više pažnje ne posveti održivom turizmu ili propisima koji bi ovo regulirali, riskira se uništavanje onoga što turiste privlači nekome mjestu – autentičnost, prirodne ljepote i kulturno nasljeđe.