Slavne osobe potpisale su pismo grupi G7 bogatih zemalja – uključujući Veliku Britaniju – tražeći od njih da doniraju 20 % svojih cjepiva do kolovoza

Milijuni Covid cjepiva mogli bi propasti ako bogate zemlje u jednom trenutku ne pošalju siromašnim zemljama velike količine preostalih doza, upozorio je Unicef. Dobrotvorna udruga priopćila je da tijekom cijele godine mora postojati stalna opskrba cjepivima jer siromašne zemlje nemaju resursa da ih koriste odjednom. Zvijezde, uključujući Billie Eilish i Davida Beckhama, podržavaju Unicefovu molbu. “Pandemija neće biti nigdje gotova sve dok ne završi svugdje”, rekao je Beckham.

Među ostalim zvijezdama koje su potpisale pismo su Andy Murray, Olivia Colman, Ewan McGregor, Liam Payne, Priyanka Chopra Jonas, Orlando Bloom, Katy Perry, Gemma Chan, Whoopi Goldberg, Claudia Schiffer i Chris Hoy.

Unicefova voditeljica cjepiva Lily Caprani izjavila je za BBC Newsnight da zemlje trebaju cijepiti vlastitu populaciju istodobno s ostatkom svijeta. “U jednom ćemo trenutku, bez sumnje, trebati cijepiti mlađe od 18 godina”, rekla je. “Ali prioritet u ovom trenutku mora biti osiguravanje da sve ranjive i prioritetne skupine širom svijeta dobiju cjepiva.

“Smatramo da zemlje poput Velike Britanije i G7 trebaju donirati svoje doze onim zemljama s niskim primanjima, i da nastave cijepiti svoje stanovništvo kod kuće.”

No prošlog tjedna ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da će cijepljenje djece u Velikoj Britaniji imati prioritet u odnosu na slanje doza u inozemstvo. Za razliku od drugih zemalja, Velika Britanija nije otkrila koliko doza planira donirati, rekavši samo da će donirati svoje viškove. U petak je gospodin Hancock rekao da Velika Britanija trenutno nema rezervnih doza.

Ranije ovog tjedna više od 100 bivših premijera, predsjednika i ministara vanjskih poslova pozvalo je čelnike zemalja G7 da plate dvije trećine od 46,6 milijardi funti potrebnih za cijepljenje zemalja s niskim primanjima protiv Covida. Bivši premijer Tony Blair rekao je da je “stvarnost” takva da su vlade “dužne paziti na svoj narod” i stoga će uvijek dati prednost cijepljenju vlastite zemlje. No u pismu stoji da bi sva ta nastojanja mogla biti uzaludna ako se cjepivo ne distribuira i siromašnim zemljama:

“Virus se i dalje širi u mnogim zemljama i proizvodi nove varijante s potencijalom da nas sve vrati tamo gdje smo započeli.”

“Nenamjerna posljedica spremanja svih ovih cjepiva do božićnog vremena je da ih zemlje neće moći distribuirati pa bi na kraju mogle propasti. Mogli bismo vidjeti milijune doza cjepiva koja nisu upotrijebljena i istječu, i to bi bila tragedija”, upozoravaju iz Unicefa, a u pismu koji su potpisale poznate osobe navodi se da će zemlje G7 – Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i SAD – uskoro imati dovoljno da doniraju 20 % svojih doza u razdoblju od lipnja do kolovoza bez značajnog odgađanja vlastitih planova cijepljenja i da će to učiniti osigurati više od 150 milijuna doza.

Na summitu G7 kasnije ovog tjedna, premijer Boris Johnson planira tražiti postavljanje cilja cijepljenja svijeta do kraja 2022. godine. Hoće li postići dogovor, vidjet će se uskoro.

 

Foto: Rich Furry/ Getty Images Entertainment via Getty Images